Hyppää sisältöön

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet nousi voittajasuosikiksi Cannesissa heti ensi-illan jälkeen

Kriitikot ovat ylistäneet Kaurismäen sympaattista tragikomediaa ja kiittäneet sen ajankohtaisuutta.

Cannesissa ensi-iltaa seurannut Annastiina Heikkilä kertoo vidolla yleisön tunnelmista heti tuoreeltaan elokuvan esittämisen jälkeen.
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

CANNES

Aki Kaurismäen uutuus Kuolleet lehdet nousi maailman ensi-iltaa seuraavana aamuna kriitikoiden listan kärkeen. Kaurismäen elokuva on siis tällä hetkellä Cannesin elokuvafestivaalin voittajasuosikki. Pääpalkinto Kultainen palmu jaetaan lauantai-iltana.

Kaurismäen ohjaamaa, käsikirjoittamaa ja tuottamaa elokuvaa on kuvattu sympaattiseksi rakkaustarinaksi ja festivaalin todelliseksi helmeksi. Kriitikot ovat kiittäneet myös elokuvan ajankohtaisuutta, joka liittyy esimerkiksi Ukrainan sodan hienovireiseen läsnäoloon.

Arvostettu elokuvakriitikko, The Guardianin Peter Bradshaw, kertoi liikuttuneensa ensimmäisen kerran tämän vuoden Cannesissa ja kehui elokuvan lämpöä ja huumoria. Ranskalaislehti Le Monde kuvaa elokuvaa festivaalin helmeksi ja kehuu Kaurismäen humaaniutta, eleganssia ja ajankohtaisuutta.

Aki Kaurismäki Thierry Frémaux'n seurassa.
Aki Kaurismäki kujeilee Cannesin punaisella matolla Festivaalin johtajan Thierry Frémaux'n kanssa 22. toukokuuta 2023. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Kuolleet lehdet sai myös ensi-iltayleisöltä Cannesissa lämpimän vastaanoton. Tragikoominen ja humaani rakkaustarina herätti ensi-iltayleisössä suuria tunnereaktioita: ihmiset nauroivat kovaan ääneen ja moni poistui salista silmin nähden liikuttuneena.

Kaurismäki työryhmineen sai elokuvan päätyttyä useita minuutteja kestävät raikuvat aplodit. Taputuksia keräsi myös Kaurismäen tavaramerkiksi muodostunut pelleily punaisella matolla.

Katso tästä vielä tunnelmia punaiselta matolta maanantai-illalta.

Kaurismäki on yleisön lemmikki

Aki Kaurismäki on yleisön lemmikki ja yksi Cannesin elokuvafestivaalin suurimmista tähdistä, sillä hän on osallistunut festivaalin pääsarjaan peräti viisi kertaa. Vuonna 2002 Kaurismäki voitti festivaalin kakkospalkinnon eli Grand Prix’n elokuvallaan Mies vailla menneisyyttä.

Tänä vuonna Kaurismäellä on realistinen mahdollisuus tuoda Suomeen ensimmäinen Kultainen palmu. Kilpasarjan elokuvista on kuitenkin vielä kahdeksan näkemättä, joten jännitys jatkuu lauantai-iltaan.

Toisena kriitikoiden listalla on tällä hetkellä Todd Haynesin psykologinen draama May December.

Cannes aamuauringossa.
Cannes heräsi tiistaiaamuna siihen, että Kaurismäen elokuva oli siirtynyt kriitikkojen voittajasuosikkilistan kärkeen. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Voittaako Kaurismäki? Voit keskustella asiasta 24.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle