Hyppää sisältöön

”Lakkoilemme tulevaisuuden puolesta” – Pelimanni ja Tapio työskentelevät yksityisessä päiväkodissa ja haluaisivat saada samaa palkkaa kuin kollegat kunnalla

Lapin Touhula ja Pilke-päiväkodeista vain yksi rovaniemeläispäiväkoti on avoinna yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä olevien vanhempien lapsille.

Lakkovahteja
Lakkovahdit Laura Tapio, 26, ja Laura Pelimanni, 23, lakkoilevat oman tulevaisuutensa puolesta. Kuva: Taina Nuutinen-kallio / Yle
Taina Nuutinen-Kallio

Sosiaalipalvelualan lakko on sulkenut ovia lappilaisista yksityisistä päiväkodeista.

Keminmaan Pilke-päiväkodissa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuutta tekevät sosionomi Laura Pelimanni ja lastenhoitaja Laura Tapio kertovat lakkoilevansa tulevaisuutensa vuoksi.

– Meidän palkkauksemme on paljon huonompi kuin kunnan päiväkodeilla, niin opettajilla, hoitajilla kuin sosionomeillakin. Palkka voi olla jopa satoja euroja huonompi kuin kunnalla. Haluamme näkyvyyttä sille, kuten myös työoloillemme, Pelimanni toteaa.

Pelimanni ja Tapio kertovat että yksityisissä päiväkodeissa työskentelevät kasvattajat tekevät sellaisia työtehtäviä, joihin heillä ei ole koulutusta.

– Meille kuuluu paljon siivous- ja keittiötöitä. Semmoisia, mihin meitä ei ole koulutettu, Tapio.

Pelimanni ja Tapio ovat seuranneet käytäviä neuvotteluita tiiviisti.

– Osapuolet ovat ihan eri päissä. Mehän olemme olemme olleet pari viikkoa ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa. Se ei vaikuttanut tarpeeksi, joten liitot päättivät lakosta, Pelimanni kertoo.

Lapsuuden haaveammatti

Pelimanni ja Tapio pitävät työstään lasten parissa. Tapiolla kyseessä on peräti lapsuuden haaveammatti. Molemmilla on kokemusta sekä julkisella että yksityisellä puolella työskentelystä.

Yksityiset päiväkodit ovat usein painottuneet tiettyyn teemaan, ja se viehättää heitä. Esimerkiksi Keminmaan Pilke on luontopäiväkoti.

Pelimannin ja Tapion mukaan päiväkotilasten vanhemmat ovat suhtautuneet työtaisteluun ymmärtäväisesti.

– Monelle heistä on tullut yllätyksenä, että yksityisellä on huonommat palkat kuin julkisella, Tapio kertoo.

Turvallisuuden vuoksi päiväkodit kiinni

Pohjois-Suomen aluejohtaja Kati Eteläaho Touhula-päiväkodeilta kertoo, että Lapissa kiinni ovat Sodankylän, Rovaniemen ja Tornion päiväkodit. Rovaniemellä Touhuloita on viisi kappaletta.

– Emme pysty tarjoamaan varhaiskasvatusta lakkopäivien aikana Lapin alueen päiväkodeissa. Koska emme tiedä varmasti, kuinka monta työntekijää päiväkodeissa on lakkopäivien aikana. Lasten turvallisuuden vuoksi päiväkodit ovat kiinni. Olemme tiedottaneet perheille lakon vaikutuksista ennakkoon sekä selvittäneet lasten hoidon tarvetta lakkopäiville, kertoo Eteläaho sähköpostitse.

Kriittisissä tehtävissä olevien lapsille järjestetään päivähoito

Pilkkeellä on Lapissa yhteensä kahdeksan päiväkotia: Kemijärvellä, Keminmaassa ja Torniossa, Rovaniemellä peräti viisi päiväkotia.

– Kaikki muut päiväkodit Lapissa ovat kiinni, mutta Rovaniemellä meillä on mahdollisuus järjestää yhdessä yksikössä varhaiskasvatusta yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisissä tehtävissä toimivien vanhempien lapsille. Näille lapsille vanhemmat ovat varanneet meiltä etukäteen paikan lakkopäiville ja olemme saaneet järjestettyä näiden lasten hoidon, Oulun ja Lapin seudun aluejohtaja Piia Kekkonen kertoo Pilke-päiväkodeista.

Kekkosen mukaan muutoin vanhemmat ovat hoitaneet itse lakkopäivien mahdolliset järjestelyt.

– Vanhemmat ovat suhtautuneet lakkoon tietojeni mukaan rauhallisesti. Olemme todella pahoillamme, että tämä vaikeuttaa joidenkin asiakasperheidemme arkea, hän jatkaa.

Suosittelemme sinulle