Hyppää sisältöön

Niklas Hakalax on palkallisella kesälomalla kolme kuukautta, koska työnantaja haluaa pitää hyvistä työntekijöistä kiinni

Kaarinalaisyritys palkitsee työntekijöidensä kolmen vuoden sitoutumisen ruhtinaallisella kesälomalla. Työterveyspsykologi muistuttaa, ettei loma saisi olla ainut keino työhyvinvointiin ja palautumiseen.

Niklas Hakalaxin kesälomalla on mittaa kokonaiset kolme kuukautta. Kuva: Hakalaxin kotialbumi, video: Janne Körkkö ja Johanna Manu / Yle
Johanna Manu,
Iina Heilala,
Marko Siekkinen

Mahtavaa, epätodellista ja etuoikeutettua.

Näin oululainen Niklas Hakalax makustelee meneillään olevaa kolmen kuukauden mittaista superkesälomaansa.

Hakalax on yksi kaarinalaisen Zefortin työntekijöistä, joille kiitoksena kolmen vuoden työssäolosta osui tälle kesälle poikkeuksellisen pitkä kesäloma.

Zefort on kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys, joka työllistää noin 15 henkeä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Piispanristillä Kaarinassa, mutta työntekijöitä on ympäri Suomea.

Yrityksen toimitusjohtaja Jussi Karttila avaa pitkän kesäloman taustaa.

– Kun firma perustettiin, lähdettiin mukaan rekrykisaan, veriseen kilpailuun kovista tekijöistä. Jollain nuoren yrityksen piti erottua markkinoilla.

Rahalla ei haluttu lähteä kilpailemaan. Yrityksen perustajat, kolme kaverusta miettivät, millainen tarjous heistä tuntuisi houkuttelevalta.

– Jo 2017 tunnistettiin, että vapaa-ajan arvostus kasvaa koko ajan. Mietimme mitä itse haluaisimme, jos joku houkuttelisi töihin. Tällainen pitkä kesäloma olisi huikea, Karttila toteaa.

Näin pöytään lyötiin idea kolmen kuukauden palkallisesta kesälomasta. Idea toimi.

– Saimme hyvin työntekijöitä. Tuskin kolmen kuukauden kesäloma oli painavin syy tulla meille töihin, mutta varmasti sekin on edesauttanut. Lomalupaus auttaa sitouttamisessa, kun töissä on oltava kolmen vuoden ajan saadaakseen pitkän loman.

Lakisääteiset kuukauden kesälomat pidetään normaalisti jättipottia, eli superpitkää lomaa odotellessa.

Jussi Karttila mahdollistaa firman työntekijöille pitkän kesäloman, mutta lomailee itse perinteiset neljä viikkoa kesässä. Kuva ja video: Iina Heilala / Yle

Ennakointi helpottaa kesälomalle laskeutumista

Yleisin kesäloman mitta Suomessa on kuukausi. Mehiläisen johtavan työterveyspsykologin Suvi Suortamon mukaan kolmen kuukauden kesäloma kuulostaa luksukselta, mutta työterveyspsykologina hän miettii näin pitkän loman tarpeellisuutta.

– Jos kolmen kuukauden loman tarkoituksena on huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta, se on vähän kaksiteräinen miekka. Itse näkisin, että pitää miettiä myös työolosuhteita niin, ettei loma ole ainut keino palautumisen edistämiseen.

Lomalle laskeutumiseen ja itse lomaan kohdistetaan usein paljon odotuksia ja paineita. Suortamon mukaan ennakointi helpottaa lomalle laskeutumista.

– Älä lataa töitä ihan sinne viimeiseen työpäivään asti ennen lomaa, niin että kalenteri on tupaten täynnä. Koita vaikka viimeisen viikon aikana alkaa hyvissä ajoin suunnittelemaan esimerkiksi sitä, miten jatkat töitä loman jälkeen.

Loman ajaksi Suvi Suortamo kehottaa olemaan lataamatta liikaa tekemistä.

– Etäisyys omaan arkeen esimerkiksi lomamatkan muodossa on hyvä keino palautua, mutta muistuttaisin, että arkiset asiat vähän erilailla tehtynä ovat myös äärettömän hyvä keino nauttia lomasta.

Kiireetöntä perhearkea ja läsnäoloa läheisten kanssa

Oulaiskodissa maaliskuussa syntynyt Henrik-vauva määrää kesäloman tahdin.

Niklas Hakalaxin perheessä jää nyt aikaa yhteisille vaunulenkeille ja kiireettömälle oleilulle. Istumatyötä tekevä Hakalax uskoo liikunnan pitkin päivää palvelevan hyvinvointia.

– Odotan aikaa perheen kanssa. Hyvä loma koostuu läheisistä ja läheisten kanssa kiireettömyydestä ja stressittömyydestä nauttimisesta. Ei tarvitse välttämättä tehdä mitään tiettyä, kun pystyy olemaan hetkessä läsnä, oli se mitä tahansa.

Niklas Hakalax ja hänen vaimo pitelevät heidän vauvaa sylissä parvekkeella.
Tuore isä nauttii parhaillaan kolmen kuukauden kesälomasta ja vauva-arjesta. Olo on epätodellinen ja kiitollinen. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Vaimo Emilia Hakalax on myös mielissään pitkästä, yhteisestä lomasta perheen kesken.

Vaikka lomalla on ihanaa irtautua työasioista, ei niiden ajattelu ole kuitenkaan kiellettyä.

– Työpaikka on niin mieluisa ja työkaverit läheisiä, että ajatukset varmasti harhailevat sinne. Se näin pitkässä pätkässä onkin parasta, että ei tarvitse pakottaa itseään irtautumaan työarjesta. Voi antaa kehon ja mielen hakeutua sinne minne se kulloinkin haluaa hakeutua.

Pitkä loma vai muhkea tili?

Hakalaxin ystävien yleisin reaktio miehen pitkään lomaan on epäuskoinen tuijotus ja muiden yrittäjien osalta uteliaisuus: toimisiko tällainen meilläkin?

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg tietää, että työntekijöiden palkitseminen tavallista pidemmällä lomalla ei ole yleistä.

– Tällaiset järjestelyt ovat yrityksissä hyvin harvinaisia. Tietenkin on erilaisia palkitsemisjärjestelyjä, mutta kyllä tätä harvinaisuutena voidaan pitää. Poikkeuksellinen ratkaisu.

Zefortin toimitusjohtaja Jussi Karttila uskoo, että pitkän loman arvo on suurimmalle osalle merkittävämpi kuin vastaava kahden kuukauden ylimääräinen palkka.

– Kysyin Linkedinissä, kumman ihmiset valitsevat: kolme kuukautta kesälomaa vai kahden kuukauden ylimääräisen palkan. Muistaakseni 85 prosenttia vastanneista olisi valinnut kesäloman. Tieteellistä arvoa tutkimuksella toki ei ole, mutta vastaajia oli toista sataa.

Toistaiseksi edusta on päässyt nauttimaan kaksi työntekijää. Parin vuoden päästä edessä on isompi joukko edunsaajia.

– Loman jälkeen arki tuntuu erilaiselta ja uudelta, kun pääsee kunnolla irrottautumaan työarjesta. Sen jonkinlainen uutuusarvo taas palautuu ja henkilö on ehkä motivoituneempi tekemään arkista työtään.

Toimitusjohtaja yrityskumppaneineen ei herkuttele pitkällä kesälomalla, vaan ainakin tänä kesänä loman pituus on perinteinen neljä viikkoa.

Voit keskustella aiheesta 31. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle