Hyppää sisältöön

Pyry Mustonen ja Veini Oksanen lukivat eduskunnan pöytäkirjaa, eivätkä voineet uskoa silmiään: ”Kauhistuttavaa”

14 kansanedustajan eduskunnassa pitämät puheet päätyivät nuorten tekemään näytelmään, joka käsittelee yhteiskunnan vaikutusta sukupuoleen.

Poliitikkojen eduskuntapuheet translaista päätyivät nuorten näytelmäksi Riihimäellä.
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Riihimäen nuorisoteatteri palaa uudessa Minä, taisteluhelikopteri -näytelmässään viime syksynä eduskunnan suuressa salissa käytyyn lähetekeskusteluun.

– Kuvitelkaapa miestä, joka on pedofiili ja hän muuttaa oman sukupuolensa naiseksi. Hän pääsee katselemaan kaikkien meidän lapsia sinne pukuhuoneisiin. Tämmöistäkö lainsäädäntöä te haluatte? latasi kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) tuolloin lähetekeskustelussa.

”Miten törkeää kamaa sieltä löytyy”

Syksyllä nousi medioissa esiin sukupuolen vahvistamista koskeva laki, eli translaki. Poliitikkojen kinastelu huipentui 4. lokakuuta 2022 eduskunnassa käydyssä lähetekeskustelussa.

Samaan aikaan Riihimäen nuorisoteatterin näyttelijöiden opinnoissa oli käynnissä vaihe, jossa perehdytään yhteiskunnalliseen teatteriin.

Näytelmän tekijät kävivät läpi translaista käydyn eduskunnan täysistunnon pöytäkirjat.

– Keskustelua oli vähän kauhistuttavaa seurata. Puheenvuoroista näkee, miten törkeätä kamaa sieltä oikeasti löytyy. Argumentteja ei oltu perusteltu, vaan vain omilla peloilla ja mielipiteillä transihmisiä kohtaan, sanoo yksi näytelmän esittäjistä, hyvinkääläinen Pyry Mustonen.

Kaksi nuorta miestä istuu sohvalla.
Nuoret näyttelijät Pyry Mustonen (vas.) ja Veini Oksanen hämmästelivät translaki keskustelussa edustajien kielenkäyttöä eduskunnassa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kansanedustajat kurahanskat kädessä hiekkalaatikolla

Minä, taisteluhelikopteri -näytelmässä yhdeksän nuorta näyttelijää ovat lavalla pukeutuneet suoriin housuihin ja pikkutakkehin.

Jalassa heillä on kumisaappaat ja käsissä kurarukkaset. Nämä kansanedustajat leikkivät, nahistelevat ja tönivät toisiaan näyttämölle sijoitetussa hiekkalaatikossa. Hiekkaa lentää ja pölisee.

Aina välillä joku edustajista ponnahtaa ylös lausumaan jotain translaista, puolesta ja vastaan.

Näytelmän teema keskittyy sukupuoliin kohdistuviin normeihin ja odotuksiin.

– Itsensä saa tuntea vaikka taisteluhelikopteriksi, kunhan kustantaa propellit itse, etteivät ne tule yhteiskunnan kustannettavaksi, lausui Mauri Peltokangas (ps.) vertauskuvainnollisesti.

Riihimäkeläiset nappasivat kommentista otsikon näytelmälleen.

Nainen istuu korkeassa nojatuolissa.
Ohjaaja Essi Rönnkvist opettaa teatteritaiteen perusopintoja läpi käyville nuorille brechtiläistä teatteria. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Yhteiskunnallisen teatterin opiskelu tuo politiikan näyttämölle

Samanlaista politiikan todellisuuden siirtämistä näyttämölle on nähty ennenkin, kuten Ryhmäteatterin näytelmissä Eduskunta, Eduskunta II ja Eduskunta III. Ne olivat jatkoa Susanna Kuparisen aiemmin huomiota saaneelle Valtuusto-trilogialle, jossa läpivalaistiin Helsingin kaupungin poliitikkoja ja virkamiehiä.

Pyry Mustonen ymmärtää, kuinka konservatiivit ovat asioita vastaan.

– Meillä on siis mies, joka ajattelee olevansa nainen ja pukeutuu naiseksi. Jos hän menee naisten pukuhuoneeseen niin totta kai hän ahdistelee meidän lapsia ja naisia! Se on jotenkin niin vanhanaikaista ja sterotyyppistä ajattelua kuin vain voi olla, Mustonen tuskastelee.

– Eduskunta on vaan täynnä vanhaa sakkia, jotka eivät osaa ymmärtää uusia normeja, tokaisee Veini Oksanen.

Politiikka on tullut näiden aikuisuuden alkutaipaleella olevien nuorten teatteriharrastajien keskuuteen viimeistään tämän näytelmän myötä. Niin pitikin käydä.

– Yhteiskunnallisen teatterin opintovuonna on jopa velvollisuus puhua politiikkaa teatterissa. He ovat alkaneet katsella ympärilleen, kiittelee näytelmän ohjaaja Essi Rönnkvist suojattejaan.

Nainen nostaa kädet ilmaan voittajan elkein teatterin näyttämöllä.
Eeva Suomenniemellä on näytelmässä monta roolia. Hän esittää kansanedustaja Mari Kivelää, Veronika Honkasaloa ja Pihla Keto-Huovista. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Onko nuorisoteatteri paikallisen vihervasemmiston pesä?

Lain puolustajatkin ovat näytelmässä mukana. Kärkeen nousee vasemmistoliiton Veronika Honkasalo. Hän kantaa huolta transnuorten hyvinvoinnista.

– Heidän itsemurha-ajatuksensa ovat esimerkiksi 2–6 kertaa yleisimpiä muuhun väestöön verrattuna, Honkasalo muistuttaa.

Edustaja Iiris Suomelan (vihr.) kommenteista on nostettu esiin pelko yleisen ilmapiirin kiristymisestä.

– Nykyinen ilmapiiri todella altistaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvia syrjinnälle ja väkivallalle.

Ohjaaja Essi Rönnkvist näkee yhteiskunnan polarisoitumisen jatkuvan kaikilla rintamilla.

– Me olemme ryhmässä olleet aika samoilla linjoilla. Elämme ympäristössä, jossa ollaan hyvin samanmielisiä. Erimieliset elävät taas omissa ympäristöissään. Näen, että arvokuilu jatkaa kasvamistaan niin poliitikkojen ja aikuisten keskuudessa kuin myös Riihimäen kouluissa, pohtii Rönnkvist.

Siis, onko Riihimäen nuorisoteatteri paikallisten nuorten vihervasemmistolainen kupla?

– Se saattaa pitää paikkaansa, koska meille hakeutuu hyvin vihervasemmistolaisia arvoja edustavia. Mutta meillä on myös muita arvoja edustavia, joiden kanssa käydään välillä kiivastakin keskustelua, Rönnkvist huomauttaa.

Translaki hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona 1. helmikuuta vuonna 2023 äänin 113–69.

25.5. kello 18.30 korjattu Veronika Honkasalon puolueeksi vasemmistoliitto. Jutussa ensin virheellisesti kerrottiin hänen puolueeksi vihreät.

Suosittelemme sinulle