Lahdessa vietettiin tänään Viking Maltin uuden mallastamon avajaisia. Tapahtuma merkitsee samalla pitkän perinteen jatkumista, sillä yritys perustettiin Lahdessa vuonna 1883.
Mallastamon tuotantokapasiteetti on noin 85 000 tonnia vuodessa, ja tulevaisuudessa se tulee korvaamaan yhtiön nykyisen tuotantolaitoksen Lahden Niemessä. Uudessa tehtaassa tullaan valmistamaan pilsnermaltaita, laaja valikoima erikoismaltaita sekä Viking Maltin härkäpavun mallastamiseen perustuvaan innovaatioon pohjautuvia Sprau-tuotteita.
– Uuden laitoksen tuotantokapasiteetti on 10 000 tonnia enemmän kuin vanhan, Lahden Niemessä sijaitsevan, laitoksen. Pystymme helposti tyydyttämään koko Suomen mallastarpeen tästä yhdestä laitoksesta, kertoo Pär-Gustaf Relander, Viking Maltin hallituksen puheenjohtaja.
Relanderin mukaan rakennustyöt sujuivat odotetusti ja laitos valmistui aikataulun mukaisesti. Se otetaan käyttöön todennäköisesti ennen juhannusta.
– Odotamme vielä viimeisiä viranomaislupia ja tänä aikana teemme koeajoja.
Sota ja sää heittivät kapuloita rattaisiin
Mallastaminen on riippuvainen hyvän raaka-aineen eli ohran saatavuudesta. Viime vuosina esimerkiksi sääolot ovat aiheuttaneet ajoittain jopa raaka-ainepulaa.
– Tämän kevään sää on ollut, jos ei optimaalinen, niin ainakin paljon parempi, kuin monena edellisenä vuonna. Odotan, että tästä vuodesta tulisi ainakin normaali satokausi.
Oman ongelmansa tuotantoketjuun on tuonut myös Ukrainan sota, joka nosti esimerkiksi lannotteiden hintoja ja vaikeutti saatavuutta. Myös polttoaineiden hinta on heitellyt rajusti.
– Me kamppailemme kaikki samojen kustannuspaineiden kanssa, ei pelkästään Suomessa, vaan globaalisti. Markkinoille on tulossa uusi normaali, jossa hinnat ovat aivan toisella tasolla, kuin mihin tähän asti on totuttu, sanoo Relander.
Viking Malt -konserni toimii viidessä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Liettuassa sekä Puolassa, jossa yhtiöllä on kaksi mallastamoa. Tuotantokapasiteetti on 610 000 tonnia vuodessa ja konsernin liikevaihto noin 300 miljoonaa euroa.