Hyppää sisältöön

Sadan miljoonan euron mallastamo avattiin Lahdessa – Viking Malt: ”Pystymme tyydyttämään koko Suomen mallastarpeen tästä yhdestä laitoksesta”

140-vuotinen lahtelainen mallastusperinne jatkuu Viking Maltin uuden mallastamon myötä. Uusi laitos antaa entistä paremmat mahdollisuudet uusien tuotteiden kehittelyyn.

Viking Maltin hallituksen puheenjohtaja Pär-Gustaf Relander uuden mallastamon edessä.
Pär-Gustaf Relanderin mukaan uuden mallastamon toteutus Lahteen on tärkeä merkkipaalu Viking Maltin historiassa. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Mikko Tuomikoski

Lahdessa vietettiin tänään Viking Maltin uuden mallastamon avajaisia. Tapahtuma merkitsee samalla pitkän perinteen jatkumista, sillä yritys perustettiin Lahdessa vuonna 1883.

Mallastamon tuotantokapasiteetti on noin 85 000 tonnia vuodessa, ja tulevaisuudessa se tulee korvaamaan yhtiön nykyisen tuotantolaitoksen Lahden Niemessä. Uudessa tehtaassa tullaan valmistamaan pilsnermaltaita, laaja valikoima erikoismaltaita sekä Viking Maltin härkäpavun mallastamiseen perustuvaan innovaatioon pohjautuvia Sprau-tuotteita.

– Uuden laitoksen tuotantokapasiteetti on 10 000 tonnia enemmän kuin vanhan, Lahden Niemessä sijaitsevan, laitoksen. Pystymme helposti tyydyttämään koko Suomen mallastarpeen tästä yhdestä laitoksesta, kertoo Pär-Gustaf Relander, Viking Maltin hallituksen puheenjohtaja.

Relanderin mukaan rakennustyöt sujuivat odotetusti ja laitos valmistui aikataulun mukaisesti. Se otetaan käyttöön todennäköisesti ennen juhannusta.

– Odotamme vielä viimeisiä viranomaislupia ja tänä aikana teemme koeajoja.

Viking Maltin uusi mallastamo Lahden Kujalassa.
Uusi mallastamo on yksi suurimmista elintarviketeollisuuden investoinneista Lahteen kymmenen viime vuoden aikana. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Sota ja sää heittivät kapuloita rattaisiin

Mallastaminen on riippuvainen hyvän raaka-aineen eli ohran saatavuudesta. Viime vuosina esimerkiksi sääolot ovat aiheuttaneet ajoittain jopa raaka-ainepulaa.

– Tämän kevään sää on ollut, jos ei optimaalinen, niin ainakin paljon parempi, kuin monena edellisenä vuonna. Odotan, että tästä vuodesta tulisi ainakin normaali satokausi.

Oman ongelmansa tuotantoketjuun on tuonut myös Ukrainan sota, joka nosti esimerkiksi lannotteiden hintoja ja vaikeutti saatavuutta. Myös polttoaineiden hinta on heitellyt rajusti.

– Me kamppailemme kaikki samojen kustannuspaineiden kanssa, ei pelkästään Suomessa, vaan globaalisti. Markkinoille on tulossa uusi normaali, jossa hinnat ovat aivan toisella tasolla, kuin mihin tähän asti on totuttu, sanoo Relander.

Viking Malt -konserni toimii viidessä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Liettuassa sekä Puolassa, jossa yhtiöllä on kaksi mallastamoa. Tuotantokapasiteetti on 610 000 tonnia vuodessa ja konsernin liikevaihto noin 300 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle