Hyppää sisältöön

Kemin Keilatalolle lisää lainaa – kaupungin omistama yhtiö pääsee lyhentämään niitä vasta vuonna 2025

Viimeiset vuodet ovat olleet yhtiölle taloudellisesti huonot muun muassa koronarajoitusten sekä nousseiden kulujen vuoksi.

Kemin keilahallin ratoja ja koneita on purettu rakennuksen purkamisen alta.
Kemissä keilaukseen tulee siis reilun vuoden mittainen katko, jonka ajaksi radat ja laitteet varastoidaan. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Taina Nuutinen-Kallio

Kemin kaupunginhallitus esittää, että Kemin Keilatalo Oy:n lainoja järjestellään uusiksi. Keilatalolla on kaupungin myöntämä 149 000 euron suuruinen pitkäaikainen laina joka erääntyy maksettavaksi kertalyhenteisenä ensi keväänä.

Lisäksi Keilatalolla on kaksi lyhytaikaista lainaa, joiden yhteissumma on lähes 56 000 euroa ja jotka erääntyvät kuluvan toukokuun lopussa.

Keilatalo ei ole pystynyt lyhentämään lyhytaikaisia lainoja suunnitelman mukaisesti.

Viimeiset vuodet ovat olleet yhtiölle taloudellisesti huonot muun muassa koronarajoitusten sekä nousseiden kulujen, etenkin sähkökulujen, vuoksi.

– Keilatalolla ei ole tulonlähteitä ensi vuonna, kun uutta liikuntahallia ollaan vasta rakentamassa, toteaa Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Tiitinen (sdp.).

Keilatalo ei myöskään pysty lyhentämään investointilainan noin 90 000 euron suuruisia lyhennyksiä ja korkoja eikä maksamaan noin 40 000 euron suuruisia palkkakuluja runsaan vuoden ajalta kesäkuusta lähtien.

Näihin kustannuksiin Keilatalo anoo kaupungilta lisälainaa yhteensä 130 000 euroa nykyisten noin 200 000 euron lisäksi.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kaikki lainat yhdistetään yhdeksi lainaksi ja myönnetään myös lisälainaa.

Lainan takaisinmaksuajaksi esitetään kuutta vuotta ja liikuntahallin rakennusvuodet 2023 ja 2024 ovat lyhennysvapaita. Näiden vuosien aikana kertyvien korkojen maksu alkaa vuoden 2025 alusta.

Kemissä keilaukseen tulee siis reilun vuoden mittainen katko, jonka ajaksi radat ja laitteet varastoidaan. Varastoinnin kustannuksiksi Keilatalon toimitusjohtaja Petri Tarkiainen on arvioinut 44 000 euroa.

Koska toiminnan katko ja siitä johtuva varastointi aiheutuu kaupungin päätöksistä ja toimista, maksetaan kustannukset kaupungin määrärahoista.

Suosittelemme sinulle