Hyppää sisältöön

Vestian alueella kierrätys ja jätteiden hyötykäyttö lisääntyivät

Kierrätys ja jätteiden hyötykäyttö on lisääntynyt viime vuosina jäteyhtiö Vestian toimialueella. Samalla jätteiden määrä on vähentynyt merkittävästi.

Jätteiden keräysauto.
Vestian keräämän poltettavan jätteen määrä asukasta kohden väheni viime vuonna. Kuva: Vestia
Risto Degerman

Ylivieskan alueella toimivan Vestian kierrätyspisteissä ja lajittelupihoilla on riittänyt vilskettä, sillä hyötyjäteasemilla kävijämäärä lisääntyi viime vuonna 26 prosenttia edellisvuodesta, ilmenee Vestian viime vuoden toimintakertomuksesta.

Kävijämäärä lajittelupihoilla ja -pisteissä oli vajaat 43 000 asiakasta. Kasvua selittää lajittelupihojen lisääntyminen sekä pidentyneet aukioloajat.

Jätteen määrä on kokonaisuudessaan vähentynyt alueella jo parin viime vuoden aikana. Viime vuonna jätteen määrä väheni 13 prosenttia edellisvuodesta.

Lähes kaikki kerätty jäte pystytään Vestian mukaan hyödyntämään, joko energiana, lämpönä, polttoaineena tai uusina materiaaleina.

Vestia Oy:n vuosikertomuksesta 2022 käy ilmi, että yhtiön tulos, nettotulos ja omavaraisuusaste paranivat sähkön korkean hinnan takia.

Vestialle mennyt vuosi oli poikkeuksellinen, sillä vaikka kuljetuskustannukset ja inflaatio kasvoivat, tulos oli odotettua parempi.

– Sähkön hinnan nousu tuli yllätyksenä ja näkyy tuloksessa. Sähkön korkea hinta selittää hyvän tuloksen, toteaa Vestia Oy:n toimitusjohtaja Olavi Soinio.

Vestian osittain omistaman jäte-energialaitoksen Westenergy Oy Ab:n polttamasta jätteen energiasta jopa 60 % menee Vaasan Sähkön kaukolämmön ja sähkön tuotantoon.

Vestia Oy:n liikevaihto oli 9,8 miljoonaa euroa ja tulos reilut 641 000 euroa. Nettotulosprosentti oli 6,4 prosenttia ja omavaraisuusaste 58 prosenttia.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle