Hyppää sisältöön

”Nyt on tasaisen huonoa”, sanoo tervolalainen puualan yrittäjä

Perheyritys jäi viime vuonna plussalle, mutta inflaatio heikensi viime vuoden tulosta. Korkeat hinnat jarruttavat ihmisten intoa remontoida ja rakentaa.

Toimitusjohtaja Jukka Vaaran Veljekset Vaaran sahan varastolla.
Toimitusjohtaja Jukka Vaaran mukaan sahateollisuudesssa vire alkoi hiipua viime kesänä. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Sari Pöyhönen

Tervolalaisen Vaara-konsernin viime vuosi oli taloudellisesti positiivinen, mutta haasteitakin riitti ja riittää edelleen. Sähkön hinnan ja raaka-aineiden hintojen nousu sekä myytävän sahatavaran hinnan lasku heikensivät konsernin tulosta.

– Vuonna 2022 suhdanne säilyi vahvana aina kesäkuuhun asti, mutta sen jälkeen talouden vire alkoi hiipua. Kesäkuun jälkeen korkea inflaatio on tiputtanut rakennus- ja remontointi-intoa merkittävästi, kertoo toimitusjohtaja Jukka Vaara Vaaran metsä - ja Veljekset Vaara -yhtiöistä.

Veljekset Vaara, Vaaran metsä ja Vaaran palkki muodostavat yrityskonsernin, joka jalostaa puuta muun muassa rakennusten ulkoverhoukseen.

– Nyt on tasaisen huonoa, Jukka Vaara sanoo.

Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 vaikutti markkinatilanteeseen, vaikka tervolalaiskonserni ei käytäkään venäläistä puuta.

– Kokonaiskysyntä heikentyi niin paljon. Hyökkäyksen jälkeen pelättiin, että sahatavara loppuu, koska Venäjä ”menee kiinni” ja siitä tuli hintapiikki. Toukokuussa alkoi kysyntä muutenkin heikkenemään, ja loppusyksystä markkinatilanne heikkeni entisestään.

Huonompiin aikoihin on varauduttu

Loppuvuodesta yritys ennakoi haastavaa korkojen nousun seurauksena. Vaarat sopeutuvat tilanteeseen hajauttamalla tuoteryhmiään, eli ovat ottaneet tuotantoon uuden tuotteen, runkopuutavaran. Siitä tehdään omakotitalon runkoja.

– Saha on toiminut täysillä, toimitusjohtaja Jukka Vaara toteaa.

Henkilöstömäärä laski viime vuonna, ja konserni työllistää nyt noin 100 henkilöä.

Tilikauden aikana Vaara-konsernin liikevaihto kasvoi hieman yli 10 prosenttia edellisvuodesta. Päättyneen tilikauden liikevaihto oli 44 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna se oli 40 miljoonaa euroa.

Viennin osuus liikevaihdosta oli 16 prosenttia, eli lähes yhtä paljon kuin vuonna 2021.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle