Hyppää sisältöön

Olosuhdepomo iskee vastapalloon Tampereen jääkohussa: ”Jää on oikeasti huippukunnossa” – maanantain ongelmat ja raju kritiikki harmittavat

Kansainvälisen jääkiekkoliiton olosuhdevaliokunnan jäsen Manu Varho kertoo, että suora palaute pelaajilta on ollut 99-prosenttisesti hyvää. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tehty toimenpide kuuluu hänen mukaansa MM-kisojen protokollaan.

Jääkone eli zamboni liikkuu Tampereen areenan jäällä MM-kisoissa 2023.
Jääkone liikkui Tampereen areenan jäällä tiistaina Ruotsin ja USA:n pelin erätauolla. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Pekka Aalto

TAMPERE. Varsinkin ruotsalaispelaajat ovat olleet kriittisiä Tampereen MM-areenan jään kuntoa kohtaan. Maanantaina keskustelu ryöpsähti kunnolla, kun Ruotsin ja Tanskan aamujäillä areenan jäässä oli töyssy ja vesilätäkkö.

Jääkiekkoliiton olosuhdepäällikkö ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton olosuhdevaliokunnan jäsen Manu Varho vastaa nyt Yle Urheilun kysymyksiin ja kertoo, onko kritiikki vienyt yöunet.

Jään kunnosta on esitetty kritiikkiä ja huolta. Onko kritiikkiin ollut aihetta?

– 99 prosenttia pelaajista on kehunut jäätä. Se on oikeasti Kimmo Timosen podcastin mukaan Kimanttia, siis timanttia. Kriittiset kommentit ovat varmasti tulleet kaikki maanantaiaamuna, eikö?

– Jäälle tehtiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä mekaaninen toimenpide, joka tarkoitti, että kirkastimme logoa ja viivoja. Esimerkiksi videotarkistusten takia kaikkien viivojen pitää näkyä terävästi, jotta saamme oikeat tuomiot.

Millaista palautetta olette pelaajilta saaneet?

– Supernopea, superhyvä, superkiva. Unkarin pelaajat sanoivat jopa, että jää on heille liian nopea ja sitä pitäisi hidastaa.

– Kaikki pelaajilta suoraan saatu palaute on ollut erittäin hyvää. Myöskään IIHF:n direktoraatin kautta ei ole tullut yhtään negatiivista palautetta.

Voitko vielä avata tuota jään kirkastamista?

– Käytännössä joka arvokisoissa tehdään jään kirkastaminen. Jään pintaa höylätään aika rankasti pois. Sitten siihen päälle kasvatetaan uutta jäätä. Maanantaiaamuna joukkueet (Ruotsi ja Tanska) ilmoittivat, että jäällä on pieni vesilätäkkö. Ei mitään ongelmaa, kaikki on kunnossa.

Ajoiko pääsponsorin (Skoda) logon näkyvyyden varmistaminen pelaajien turvallisuuden edelle?

– Turvallisuus ajaa aina edelle. Siellä ei pelattaisi ollenkaan, jos se olisi turvatonta. Jään kirkastamisessa oli kyse normaalista protokollasta.

Kuinka noloa on, ettei jää ollut kunnossa maanantaina, pelipäivän aamuna?

– Harmittaahan se todella paljon. Onneksi yhtään peliä ei ole peruttu. Jää ei ole lohkeillut tai halkeillut. Jää on sitkeä, kestävä, liukas, sopivan kova. Yksi harmitus tekee särön julkisuuskuvaan, mutta tiedämme, että oikeasti jää on huippukunnossa.

Jäätä on kuvailtu myös pehmeäksi, miten kommentoit?

– Olen mitannut jään kovuuksia, minulla on erillinen mittalaite siihen. Täällä jää on yhtä kovaa kuin Latviassa 2021. Siellä sanottiin, että jää on turhan kova.

– Arvostamme kaikkea palautetta. Jos jää tuntuu pehmeältä, pitää mennä kysymyksen taakse, että kuinka pehmeä ja onko kukaan koskaan valittanut liian kovasta jäästä. Tämä jää on sopivan kova, se on mitattu.

Jääkoneet eli zambonit liikkuvat Tampereen areenan jäällä MM-kisoissa 2023.
Jään kunnostaminen sujuu tauoilla nopeasti kahden jääkoneen voimin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Millaisessa kunnossa jää on tänään tiistaina?

– Fantastisessa! Se on oikeasti huippukunnossa. Suomi tulee pelaamaan raikasta kiekkoa Tanskan kanssa. Katsokaa vaan, kuinka kiekko liukuu tosi hienosti siellä ja pelaajat nauttivat.

Oletko viettänyt unettomia öitä kritiikin takia?

– Ei unettomia öitä, paksu nahka. Arvostan kaikkea palautetta. Tosi kiva keskustella olosuhteista, nyt se on mennyt vähän negatiiviselle puolelle. Viesti on lähtenyt negatiivisena kierteenä eteenpäin.

– Se mikä tässä on hassua, niin jäätä ovat tekemässä samat kaverit kuin kahdella liigakaudella ja viime MM-kisoissa. Henkilöstössä ei ole tullut muutoksia, päinvastoin olemme vain vahvistaneet sitä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton olosuhdevaliokunnan jäsen Manu Varho myöntää, että kritiikki harmittaa.

Suosittelemme sinulle