Hyppää sisältöön

JHL: Henkilökohtaiset avustajat aloittavat lakon pääkaupunkiseudulla

Liitto kertoo edustavansa pääkaupunkiseudulla noin 3 000:ta työnantajamallilla työskentelevää henkilökohtaista avustajaa.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.
Työtaisteluissa eivät ole mukana tehtävät, jotka lakossa ollessaan uhkaisivat henkeä ja terveyttä, kertoo JHL. Kuvituskuva. Kuva: Hilma Toivonen / Yle
Kaarlo Kulmanen

Henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevan Heta-tesin neuvotteluissa ei edistytty tänään tiistaina, ja siksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo käynnistävänsä pääkaupunkiseudulla lakon vauhdittaakseen sopimuksen syntyä.

Ammattiliitto kertoo asiasta tiedotteessaan sekä viestipalvelu Twitterissä.

Ensimmäinen lakkoaalto kohdistuu torstaista alkaen pääkaupunkiseudulla palkkaryhmässä A tehtäviin työvuoroihin, jotka tehdään torstain 25. toukokuuta kello 00:01 ja keskiviikon 31. toukokuuta kello 23:59 välisenä aikana.

JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen kertoo Ylelle, että liitto edustaa pääkaupunkiseudulla noin 3 000:ta työnantajamallilla työskentelevää henkilökohtaista avustajaa.

Tiedotteessa kerrotaan, että työtaistelujen ulkopuolelle rajataan tehtävät, joiden mukanaolo lakossa uhkaisi henkeä ja terveyttä.

Heta-tessiä noudatetaan työsuhteissa, joissa vammainen henkilö itse tai hänen edustajansa on avustajan työnantaja ja hän on järjestäytynyt työnantajaliitto Heta-liittoon.

Alan työehtosopimuksesta on neuvoteltu JHL:n ja Heta-liiton kesken tammikuun lopulta lähtien. Edellinen sopimuskausi päättyi huhtikuuhun.

JHL jatkaa myös jo aiemmin käynnistettyjä lisätyön, ylityön ja vuoronvaihtojen kieltoa sekä hakusaartoa. Liitto on lisännyt työtaistelujen piiriin pitkiä työvuoroja koskevat sopimukset, matka-ajan työ- ja lepoaikojen poikkeusten sopimukset sekä ylityökorvauksesta poikkeamista koskevat sopimukset. Nämä työtaistelutoimet koskevat koko maata.

Suosittelemme