Hyppää sisältöön

Koronajäljitykseen liittyvät hankinnat hiertävät Rovaniemen viime vuoden tilintarkastuskertomuksessa – tilintarkastaja ei puolla vastuuvapautta

Tilintarkastaja kiinnitti huomiota kaupungin silloisen vt. sosiaali- ja terveysjohtajan sekä hyvinvointilautakunnan toimintaan.

Koronajäljittäjiä työssään Kallion Virastotalossa.
Kuvituskuva. Koronajäljittäjiä Helsingissä vuonna 2020. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle
Jarmo Siivikko

Rovaniemen kaupungin vt. sosiaali- ja terveysjohtaja ja hyvinvointilautakunta ovat ylittäneet toimivaltansa viime vuonna, kun ne hankkivat vuokratyövoimaa koronajäljitykseen.

Näin toteaa Rovaniemen kaupungin viime vuoden tilintarkastuskertomuksen allekirjoittanut tilintarkastaja Tapio Raappana KPMG-yhtiöstä.

Raappana ei puolla vastuuvapauden myöntämistä silloiselle kaupungin vt. sosiaali- ja terveysjohtajalle eikä hyvinvointilautakunnalle sisäiseen valvontaan, toimivaltuuksiin ja hankintoihin kohdistuvien muistutusten vuoksi.

Rovaniemen tarkastuslautakunta käsitteli viime vuoden tilintarkastuskertomusta maanantaina.

Sopimuksesta koitui kaupungille lähes kahden miljoonan euron kulut

Tilintarkastuskertomuksen mukaan vt. sosiaali- ja terveysjohtaja päätti viranhaltijapäätöksellä jatkaa sopimusta vuokratyövoiman hankinnasta, vaikka hänellä ei ollut kaupungin hallintosäännön mukaan valtuuksia siihen.

Koronajäljitykseen tarkoitetun vuokratyövoiman hankintasopimusta jatkettiin Rovaniemellä ilman kilpailutusta. Sopimuksen jatkamisen jälkeen kaupungille kertyi hankinnasta kustannuksia 1,5 miljoonaa euroa. Sopimuksen kokonaiskustannukset kaupungille olivat kaikkiaan yhteensä 1,9 miljoonaa euroa.

– Ensimmäisestä sopimuksesta vuodelta 2021 koitui 400 000 euron kustannus ja loput puolitoista miljoonaa vuonna 2022. Edellisessä tilintarkastuksessa ei huomattu, että aikaisempikin hankinta oli kilpailuttamaton, toteaa Rovaniemen kaupungin tarkastuspäällikkö Juuso Kataja.

Maanantaina kokoontunut tarkastuslautakunta päätti kuntalain mukaisesti hankkia muistutuksesta asianomaisten selitykset sekä kaupunginhallituksen lausunnon.

Tarkastuslautakunta toimittaa ne edelleen Rovaniemen kaupunginvaltuustolle, joka päättää kesäkuun puolivälissä, hyväksytäänkö tilinpäätös ja myönnetäänkö kaikille tilivelvollisille vastuuvapaus.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Suosittelemme sinulle