Hyppää sisältöön

Oululaiskauppiaat: drooni lennättää ruokaa Oulun yllä vuoden päästä kesällä

Kauppakortteli Pekurin K-Supermarketin kauppiaat Mika ja Jaana Sara uskovat, että tulevaisuudessa drooni-ruokakuljetukset tulevat yleistymään Oulussa.

Drooni.
Kuvassa on VTT:n aiemmin esittelemä drooni, jolla olisi mahdollista kuljettaa verkko-ostoksia Oulun seudulla. Kuva on otettu kesäkuussa 2022. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Kirsi Karppinen

Oulussa toimiva kauppa aikoo kokeilla ruokalähetysten toimittamista drooneilla vuoden päästä kesällä.

Kauppakortteli Pekurin K-Supermarketin kauppiaat Mika ja Jaana Sara kertovat, että aluksi kuluttajille olisi tarkoitus toimittaa pienikokoisia, enimmillään parin kilon paketteja, eli esimerkiksi take away -ruokaa. Lähetykset lähtisivät liikkeelle Oulun keskustassa sijaitsevan Pekurin neljännen kerroksen kattotasanteelta.

Mika ja Jaana Saran mukaan kesälle 2024 suunniteltu toiminta on vasta pilottimuotoista, ja sitä on viritelty yhdessä Oulun Liikekeskuksen, teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja miehittämättömän ilmailualan yritys Robots Expertin kanssa.

– Tämä on testaamista ja kokeilua, ja tässä on vielä paljon töitä, mutta tätä kohti mennään koko ajan, Mika Sara sanoo.

Kauppiaat uskovat, että tulevaisuudessa drooni-ruokakuljetukset tulevat yleistymään Oulussa selvästi ja lähetysten koot kasvamaan.

Robots Expertin toimitusjohtaja Tero Vuorenmaa sanoo, että maailmalla drooneja käytetään tällä hetkellä esimerkiksi laboratorionäytteiden lähettämisessä.

Vuorenmaa arvioi, että erilainen droonilogistiikka yleistyy Suomessakin parin kolmen vuoden sisällä.

Yritys on laatinut uuden oppaan, jossa ohjeistetaan, miten esimerkiksi kiinteistönomistajat ja rakennuttajat voivat varautua tähän.

– Kulkuyhteyksien täytyy olla hyvät, sähkö- ja paloturvallisuusasiat pitää ottaa huomioon ja myös esimerkiksi herkkiä navigointilaitteita häiritsevät asiat täytyy huomioida, Vuorenmaa luettelee.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle