Hyppää sisältöön

Kolin kylän uuteen hotelliin on etsitty työntekijöitä Thaimaata ja Filippiinejä myöten

Pohjois-Karjalan osuuskauppa on palkannut Kolille parikymmentä työntekijää Thaimaasta ja Filippiineiltä. Kotimaasta työvoimaa ei tahdo löytyä riittävästi.

Havainnekuva Kolin tulevasta hotellista.
Kolin kylän uudessa hotellissa on 130 huonetta ja lähes 400 vuodepaikkaa. Havainnekuva. Kuva: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
Pauliina Tolvanen

Pohjois-Karjalan osuuskauppa valmistautuu avaamaan uuden hotellin Kolin kylälle.

Juhannuksena avattavan hotellin rakennustyöt ovat loppusuoralla, samoin uusien työntekijöiden rekrytointi.

Pohjois-Karjalan osuuskauppa on palkannut Kolille parikymmentä työntekijää Thaimaasta ja Filippiineiltä.

Hotellinjohtaja Pasi Ripatti kertoo, että matkailualan työvoimapulan takia työntekijöitä oli lähdettävä etsimään Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Isoja investointeja ei pystytä pyörittämään, jos meillä ei ole henkilökuntaa.

Kolin kylälle valmistunut hotelli työllistää 50–60 ihmistä ympäri vuoden. Lisäksi Pohjois-Karjalan osuuskaupalla on toinen hotelli Kolin huipulla.

Tukea asunnon hankintaan ja kieliopintoihin

Pohjois-Karjalan osuuskaupalle työntekijöiden hakeminen ulkomaita myöten on verrattain uutta.

Myös Kolin uuteen hotelliin on haettu työntekijöitä ensi sijassa perinteisistä kanavista.

– Suomessa rekrytointi on ollut käynnissä lähes vuoden ja olemme tehneet myös oppilaitosyhteistyötä. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan takaamaan työvoiman riittävyys, Pasi Ripatti sanoo.

Ilmakuva kesäisestä Bomban kylpylähoitellista Pielisen rannalla.
Tulevaisuudessa hotellityöntekijöiden rekrytointi ulkomailta saattaa yleistyä. Pohjois-Karjalan osuuskauppa on laajentamassa Bomban kylpylähotellia Nurmeksessa, mikä sekin kasvattaa työvoiman tarvetta. Kuva: Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Thaimaalaiset ja filippiiniläiset työskentelevät Kolilla pääasiassa kerroshoitajina, ravintolasalissa ja kokkeina. Hotellipäällikkö Noora Väisänen kertoo, että uudet työntekijät ovat aloittaneet perehtymisen työhön Kolin huipun hotellissa.

– Olemme tottuneet Kolilla kouluttamaan työntekijämme. Tärkeintä on hyvä asenne, Väisänen sanoo.

Aluksi työkielenä on englanti, mutta osuuskauppa tukee työntekijöitä kieliopinnoissa. Myös asuntojen hankinnassa osuuskauppa on ollut apuna.

– He ovat tulleet tänne sillä ajatuksella, että haluavat jäädä ja tekevät siksi kaikkensa päästäkseen sisään yhteiskuntaan, Ripatti sanoo.

Suosittelemme sinulle