Hyppää sisältöön

Lapin suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä suunnittelee luopuvansa 40 prosentista kiinteistöistään – Kittilä ei hyväksy Redun strategiaa

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä säästää lähivuosina myymällä rakennuksiaan. Jopa 40 prosenttia kiinteistöistä karsitaan. Redu karsii myös useita asuntoloita. Yksi niistä sijaitsee muun muassa Kittilässä.

Kittilän kunnantalo ulkoapäin kuvattuna. Pihalla ei ole ketään.
Kittilän kunta haluaa laajentaa ammatillista koulutusta alueellaan. Sille ei käy Redun suunnitelmat. Kuva: Annu Passoja / Yle
Jarmo Siivikko

Kittilän kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan lausuntoaan Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kiinteistöjen käytön kehittämisohjelmaluonnoksesta vuosille 2023-2032.

Kunta ilmoittaa lausunnossaan, ettei Rovaniemen kuntayhtymän tule luopua Kittilän kirkonkylän toimipisteen tiloista ja asuntolasta.

Tämä aiheuttaisi Kittilän kunnanhallituksen mukaan tilanteen jossa opiskelijavirrat kääntyvät Rovaniemen yksiköihin. Kittilää voitaisiin kunnanhallituksen mielestä markkinoida nykyistä tehokkaammin opiskelijoille.

– Nyt vaikuttaa siltä, että Redu haluaa keskittää kaiken toimintansa Rovaniemelle, pois maakunnasta. Opetustarjontaa on kavennettu joka on johtanut opiskelijoiden määrän supistumiseen, sanoo Kittilän kunnanjohtaja Timo Kurula.

Kunnan lausunnon mukaan Kittilän alueella toisen asteen koulutus on kelvannut malliesimerkiksi siitä miten ammatillisen ja yleissivistävän koulutuksen välillä tehtävällä yhteistyöllä on lujitettu ja mahdollistettu toisen asteen koulutuksenjärjestäminen.

Kittilän kunnanhallituksen mukaan kunta on muuttovoittoinen ja muuttajien joukossa on lapsiperheitä.

Redun arvolupauksen uskottavuus koetteilla

Redun arvolupaus – olemme yhdessä tekeviä ja vuorovaikutteisia – pitää Kittilän kunnanhallituksen mukaan sisällään lupauksen luottamuksen ja kehittävän ilmapiirin luomisesta Redun sisällä, kumppaneiden ja sidosryhmien välillä. Nyt tämä luottamus on kunnanhallituksen mielestä koetteilla.

Kiinteistöstrategia Kittilän alueella supistaa koulutustarjontaa, eikä tue arvolupausta yhdenvertaisuudesta. Kunnanjohtaja Timo Kurulan mielestä opetustarjontaa tulisi päinvastoin laajentaa muun muassa sosiaali- ja terveysalan, rakennusalan ja kaivosalan koulutuksiin. Kaikki ovat aloja joissa työvoiman kysyntä on kovinta.

Kurula peräänkuuluttaa koulutuksen järjestäjän vastuuta. Hän toivookin että muut Redun koulutuskuntayhtymän omistajakunnat Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Ranua, Rovaniemi ja Sodankylä tulevat mukaan Kittilän kanssa yhteiseen rintamaan.

Suosittelemme sinulle