Hyppää sisältöön

Kainuun seurakunnat ottavat toisistaan mittaa elokuussa kirkkovenesoudussa

Tällä hetkellä mukaan ovat lähdössä ainakin Kajaanin, Paltamon, Sotkamon ja Kuhmon seurakunnat. Haasteellisen kilpailusta tekee se, löytävätkö joukkueet itselleen omaa kirkkovenettä.

Ylhäältä päin kuvatussa kirkkoveneessä istuu neljätoista soutajaa ja kippari valmiina lähtemään liikkeelle.
Täysimittaisessa kirkkoveneessä on 14 soutajaa ja perämies. Kuva Lieksasta viime kesältä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Tiia Korhonen,
Arto Loukasmäki

Kainuun seurakunnat kilpailevat paremmuudesta kirkkovenesoudussa. Tämä tapahtuu elokuussa Kajaanissa Linnanvirta -tapahtumassa.

Seurakunnat värväävät parhaillaan jäseniä omiin soutujoukkueisiinsa. Kajaanin lisäksi tässä vaiheessa mukaan ovat lupautuneet ainakin Paltamon, Sotkamon ja Kuhmon seurakunnat.

Haasteellisen kilpailusta tekee se, löytävätkö joukkueet itselleen kirkkoveneen, kertoo pastori Soile Koistinen Kajaanin seurakunnasta. Esimerkiksi Kajaanin seurakunnalla ei ole omaa kirkkovenettä, mutta sellainen saadaan lainaksi Vaalan kunnasta.

– Soutajat puuttuvat vielä. Tarvitsemme 14 soutajaa ja toivottavaa olisi, että puolet olisi miehiä ja puolet naisia. Ei lähdetä siitä, että kaikkein vahvimmat ja isoimmat soutavat. Lisäksi veneessä on perämies, joka pitää rytmiä yllä.

Koistisen mukaan tapahtuman ideana on saada säilytettyä suomalaista hienoa kirkkovenekulttuuria. Ennen vanhaan kirkkoveneitä käytettiin Kainuussakin kirkkomatkoilla, mutta tällä hetkellä kulttuuri on pitkälti soututapahtumien varassa.

– Toivottavasti saamme Kainuuseen taas kirkkovenetoimintaa. Ymmärtääkseni Sotkamon ja Kajaanin välillä on ollut soutuja aiemmin enemmänkin, Koistinen kertoo.

Tämän hetken suunnitelman mukaan kirkkovenesoudun lähtöpaikka on Kauppatorin rannassa. Kyse on Koistisen mukaan sprinttikisasta, sillä esimerkiksi Sulkavan suursoudussa matka on huomattavasti pidempi. Tarkoituksena on, että kuka tahansa voi kuntonsa puolesta osallistua.

– Jos saamme innokkaita soutajia, voimmehan lähteä vaikka Sulkavan suursoutuihinkin. Sanotaan kuitenkin, että se on vapaaehtoinen mahdollisuus. Ei pelotella ihmisiä sillä pois, Koistinen naurahtaa.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle