Hyppää sisältöön

Hovioikeus vapautti syytteistä poliisin, joka julkaisi koronatoimia vastustaneen joogayrittäjän terveystietoja

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan tutkinnanjohtajalla oli painava syy julkaista iisalmelaisen yrittäjän terveystietoja. Poliisi epäili yrittäjää koronarajoitusten rikkomisesta.

Itä-Suomen hovioikeus ulkoapäin
Itä-Suomen hovioikeus vapautti poliisin syytteestä tapauksessa, jossa poliisi oli julkaissut koronatoimia vastustaneen yrittäjän nimen ja tietoja tämän terveydentilasta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen

Itä-Suomen hovioikeus on vapauttanut poliisin syytteestä, joka koski koronarajoitusten rikkomisesta epäillyn yrittäjän terveystietojen julkaisua. Käräjäoikeus tuomitsi rikoskomisarion virkasalaisuuden rikkomisesta sakkoihin viime heinäkuussa.

Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi maaliskuussa 2021 tiedotteen, jossa poliisi pyysi iisalmelaisen joogayrittäjän kanssa tekemisissä olleita ilmoittautumaan terveysviranomaisille mahdollisten koronavirustartuntojen jäljittämistä varten.

Käräjäoikeuden mukaan poliisi julkaisi ilman lakiin perustuvaa oikeutta salassa pidettäviä terveystietoja. Hovioikeus sen sijaan katsoi, että tietojen julkaisuun oli painava syy, koska muiden ihmisten henki ja terveys oli vaarassa.

Tietojen julkaisuun vaikutti hovioikeuden mukaan se, että yrittäjä ei ollut suostunut antamaan terveydenhuollon tarvitsemia tietoja ja altistuneiden tavoittaminen oli vaikeaa. Oikeuden mukaan yrittäjä oli menettelyllään aiheuttanut vaaraa muille eikä tiedotetta olisi voitu julkaista ilman tietoa yrittäjän mahdollisesta korona-altistumisesta.

Koska hovioikeus hylkäsi poliisin syytteen, myös yrittäjän vahingonkorvausvaatimukset hylättiin.

Oikeuden mukaan yrittäjän on maksettava Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Valtionkonttorin oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa, yhteensä noin 4 600 euroa. Valtio korvaa poliisin oikeudenkäyntikulut käräjä- ja hovioikeudessa.

Yrittäjä oli vaatinut hovioikeutta kumoamaan käräjäoikeuden tuomion ja palauttamaan asian käräjille uudelleen käsiteltäväksi, koska hänen mielestään tuomiota ei perusteltu lain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen edellyttämällä tavalla. Hovioikeus hylkäsi vaatimuksen.

Hovioikeuden tuomioon voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää asiassa valitusluvan.

Suosittelemme sinulle