Hyppää sisältöön

Tamperelainen taloyhtiö korvasi tervapääskyjen tuhoutuneet pesät tekopesillä – Euroopassa lintujen pelastaminen on jopa rakentamisen ehto

Tamperelainen kerrostalo yrittää korvata remontissa tuhoutuneet pesäpaikat linnuille. Muualla Euroopassa lintuja autetaan muun muassa rakennuksiin muurattavilla ontoilla tiilillä.

Uhanalaiset tervapääskyt menettävät pesäpaikkojaan, kun vanhoja rakennuksia korjataan. Tamperelainen taloyhtiö päätti auttaa pääskyjä ja tilasi asiantuntijalta tekopesät. Video: Marko Melto / Yle, Risto Salovaara.
Marko Melto

Tampereen Lentävänniemessä suuren remontin keskellä tohisee kaksi onnellisen näköistä miestä. Toinen pitelee käsissään korkeaa linnunpönttöä ja esittelee innokkaana, toinen ottaa matalamman ja ihailee sen hyvin suunniteltuja muotoja.

1970-luvulla rakennetut kerrostalot ovat tulleet julkisivuremontti-ikään. Ihmisten lisäksi taloissa on jo vuosikymmeniä asunut myös lintuja, tervapääskyjä. Niistä ei remontin yhteydessä missään nimessä haluttu eroon.

– Kilpailutuksessa yhtenä ehtona oli, että tervapääskykolonian pesäpaikkojen on säilyttävä, sanoo taloyhtiön puheenjohtaja Jarmo Pautamo.

Kävi silti niin kuin usein käy – yrityksistä huolimatta pesäpaikat jäivät uusissa kattorakenteissa piiloon. Tämä oli linnuille korvattava.

– Kyllä taloyhtiössä oli kova halu pitää tervapääskyt monipuolistamassa pihapiirin elämää. Muutama satanen lintujen hyväksi on pieni raha remontin miljoonabudjetissa, Pautamo sanoo.

Jarmo Pautamo ja Ilkka Porttikivi kerrostalon pihalla Tampereella.
Taloyhtiön puheenjohtaja Jarmo Pautamo on tyytyväinen. Naapurissa asuva lintuharrrastaja Ilkka Porttikivi iloitsee mukana. Kuva: Marko Melto / Yle

Lentäminen elämäntyönä

Tervapääskyjen suurin erikoisuus lienee se, että ne tekevät lähes kaiken ilmassa: hankkivat ruokansa, parittelevat ja nukkuvat. Kun poikaset lähtevät pesästään, ne lentävät kuukausitolkulla ja pysähtyvät vain harvoin kiinteälle alustalle.

Tervapääskyt ovat valtavan nopeita ja lentävät pesimäajan ulkopuolella kymmeniä tuhansia kilometrejä. Mutta pesäpaikkoja nekin tarvitsevat.

– Monet satunnaiset pesäpaikat ovat surmanloukkuja, sanoo Raimo Henriksson. Hän on turkulainen pääskyasiantuntija, joka on tehnyt pitkään tekopesiä muun muassa räystäspääskyille. Hänet tamperelaiset pyysivät avuksi suunnittelemaan tekopesiä taloyhtiöönsä.

Taloihin sattumalta jääneet paikat kelpaavat tervapääskyemoille, mutta saattavat olla liian kuumia tai muuten sopimattomia poikasille. Vielä suurempi ongelma ovat remontit, jotka sulkevat hyvätkin pesäkolot pesäpaikkauskollisten tervapääskyjen ulottuvilta.

Tervapääskyt pesivät yleensä vieri vieressä. Henriksson esittelee kolmikerroksista linnunpönttöä.

– Se on vasta kerrostalopöntön prototyyppi, mutta näissä matalammissa pöntöissä tervapääskyjä jo asustaa Keski-Euroopassa, Henriksson sanoo.

Sekä korkea että matala ovat viimeistellyn näköisiä, tummahkon ruskeita lautaseinäisiä pönttöjä, joissa sisätila avautuu lentoaukosta poikkisuuntaan.

Henriksson ripottaa kaikkiin asuntoihin pohjalle sahanpurua ja pöntöt ovat valmiita. Koska talojen remontti on vielä kesken, pöntöt sijoitetaan mäntyihin.

Nosturi nostaa pöntön ja miehen reilun viiden metrin korkeuteen. Nosturimies ei oikein ymmärrä suomea, mutta yhteisymmärrys löytyy.

– Tervapääskyn pöntöt on nostettava korkealle, sanoo Henriksson. Ne tarvitsevat ilmaa siipiensä alle.

Raimo Henriksson asentaa mäntyyn tervapääskyn pönttöä.
Netistä löytyi apu: pitkään muun muassa räystäspääskyille tekopesiä tehnyt Raimo Henriksson. Turkulainen pääskyasiantuntija saatiin suunnittelemaan tamperelaisille tervapääskyille uudet asunnot. Kuva: Marko Melto / Yle

Keski-Euroopassa keinopesät ovat jopa rakentamisen ehto

Suomessa tervapääskyt ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet puoleen. Sama suuntaus pätee Iso-Britanniassa ja monessa muussa maassa. Pesäpaikkojen turvaaminen on yksi keino vastustaa huonoa kehitystä.

Tervapääskyjen ja monien muiden rakennuksissa pesivien lintujen sekä lepakoiden ja hyönteisten pelastamiseksi on Euroopassa tekeillä kansanliikkeitä. Mukana ovat myös monet kaupungit.

The Guardian kertoo pääskyjen pelastajista, jotka käyvät asentamassa remontin tukkimien pesäpaikkojen tilalle tekopesiä. Nyt rakentajille on kehitetty standardoitu, ohjeiden mukaan asennettava pesäpaikka, vaakasuuntaista linnunpönttöä muistuttava ontto tiili. Näitä suositellaan muurattaviksi vanhojen ja uusien rakennusten seiniin helpottamaan lintujen asuntopulaa.

Suunnilleen Tampereen kokoinen Brihgton&Hove peräti vaatii tästä keväästä alkaen jokaiseen uuteen yli viisi metriä korkeaan rakennukseen muurattavaksi tervapääskytiiliä. Nimestään huolimatta ontot tiilet sopivat pesäpaikoiksi myös monille muille linnuille, muun muassa kottaraisille ja kaupunkitiaisille. Hyönteisille tarkoitetut mehiläistiilet ovat olleet Brightonin uusissa rakennuksissa pakollisia jo viime syksystä.

Tervapääsky lentää ulos sille tehdystä tekopesästä.
Pesätiiliä on Keski-Euroopassa käytössä monenlaisia. Tässä Tervapääsky lähtee brightonilaisen sairaalan seinään tehdystä keinopesästä. Kuva: Heather Ball

Britannian parlamentissa on käsittelyssä valtakunnallinen sadantuhannen hengen allekirjoittama kansalaisaloite, jossa vaaditaan tekopesien määräämistä uusiin rakennuksiin pakollisiksi.

Pääskymies Henriksson uskoo, että tällaiset säädökset tulevat pian myös Suomeen, vaikka ei tervapääskyjen asuntojen kovinkaan hienoja tarvitse olla.

– Tavallinen kottaraispönttökin kelpaa sopivalla paikalla, hän sanoo.

Haara- ja räystäspääskyt myös pulassa

Henrikssonin suosikkilinnut, räystäspääskyt taas saattavat olla vaateliaita. Ne haluavat usein itse tuunata pesänsä sopiviksi. Saksassa pääskyille rakennetaan jopa savialtaita, joista ne saavat rakennusainetta.

Saksassa, Hollannissa ja Sveitsissä on jo pitkään tehty eri pääskylajeille keinopesiä. Ne näyttävät toimivan. Linnut ottavat ne nopeasti käyttöönsä, mutta pieni houkutuskikka saattaa nopeuttaa pesien havaittavuutta.

– Alkuun soitan lähellä lentäville pääskyille tallenteelta niiden laulua, jotta löytävät uuden pesäpaikan, Henriksson vinkkaa.

Saattaa kestää jonkin aikaa, mutta yleensä luonto ei tuhlaa hyviä mahdollisuuksia.

Uhanalainen räystäspääsky puubetonista valmistetussa tekopesässä.
Räystäspääsky tekopesässään. Puun ja betonin seoksesta tehtyä rakennelmaa eivät riko sääolot, oravat eivätkä käpytikat. Kuva: Raimo Henriksson, Puupioni

Haarapääskyn avuksi riittävät usein laudan pätkät sopivilla paikoilla räystäiden alla. Suomen haarapääskykannasta on kadonnut viime vuosikymmeninä noin 37 prosenttia, ja räystäspääskyistä jopa kolme neljäsosaa.

Hurjia lukuja selittää eniten hyönteisten väheneminen. Pesämateriaaliakin lintujen on nykyään salaojitetuilta mailta vaikeampi löytää, sopivia pesäpaikkoja puuttuu myös.

– Pesäpaikkojen saatavuuteen on helpointa vaikuttaa, Henriksson sanoo.

Tervapääskyn pönttöjä männyssä.
Tervapääskyjen kerrostalo ja matalammat asumukset odottavat nyt asukkaita. Linnut mahtuvat liikkumaan poikittain olevassa sisätilassa. Kuva: Marko Melto / Yle

Tervapääskyjen pöntöt Lentävänniemessä odottavat nyt pesijöitä. Ja niin odottavat myös taloyhtiön asukkaat.

– Meitä on useita silmäpareja odottamassa ja pitämässä peukkuja, Pautamo hymyilee.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 31.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme