Hyppää sisältöön

Varhaiskasvatuksen opettajille jopa yli 200 euroa lisää kuukausipalkkaan – Saarijärvi keräsi kolikot kasaan

Saarijärven kaupunki korottaa varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkkoja. Ylimääräistä rahaa kaupungilla ei ole, vaan palkkojen nosto kustannetaan työehtosopimuksiin kuuluvilla paikallisilla korotuksilla.

Päiväkodin seinälle ripustettuja aakkostauluja joissa on eläinten kuvia.
Saarijärven kaupungilla työskentelee yhteensä kymmenen erityisopettajaa tai erityisluokanopettajaa. Varhaiskasvatuksen opettajia on 19, varhaiskasvatuksen erityisopettajia puolestaan kolme. Tällä hetkellä kolme vakinaista toimea on auki. Arkistokuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Riina Mäentausta

Saarijärvellä on tehty opetusalalla paikallinen palkkaratkaisu.

Opetusalan palkankorotukset on päätetty kohdentaa varhaiskasvatuksen opettajien sekä erityisluokanopettajien ja erityisopettajien palkkoihin.

Nyt tehdyn ratkaisun ansiosta kolmen ammattiryhmän tehtäväkohtaisen palkan perusosaa voidaan korottaa 150–250 euroa kuussa. Muussa tapauksessa koko opetusalan työntekijät olisivat kaikki saaneet muutaman kymmenen euron palkankorotuksen kuukausipalkkaansa.

– Tällä tavalla korotuksilla on enemmän vaikutusta, sanoo hallinto- ja henkilöstöjohtaja Maarit Kaija Saarijärven kaupungilta.

Opetusalalla on käytössä OVTES eli opetusalan työehtosopimus, johon kuuluvat peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen opettajien lisäksi pedagogiset kelpoisuusvaatimukset täyttävä varhaiskasvatuksen henkilöstö.

Esimerkiksi erityisopettajien ja erityisluokanopettajien tehtävissä maksettava tehtäväkohtainen palkka on Saarijärvellä jatkossa vähintään 3248,64 euroa. Se on runsaat parisataa euroa valtakunnallista lähtötasoa korkeampi.

Määräaikaiset työsuhteet vaikea pala

Nyt tehdyn ratkaisun perusteluna on, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin on työvoimapulan takia vaikea saada palkattua työntekijöitä.

Tällä hetkellä Saarijärvellä on haettavana kaksi varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää sekä yksi erityisluokanopettajan virka. Kaupungissa työskentelee yhteensä 22 opettajaa varhaiskasvatuksessa. Kouluissa erityisopetuksen tehtävissä työskentelee 9 opettajaa.

Myös varhaiskasvatuksen ja erityisluokan- sekä erityisopettajien tehtävien palkkataso on valtakunnallisesti jäänyt jälkeen muista opetusalan palkoista.

– Varhaiskasvatuksen opettajien palkkaus on puhututtanut runsaasti valtakunnallisesti viime aikoina. Työnantajan näkökulmasta varhaiskasvatuksen, erityisluokan- ja erityisopettajien saatavuudessa on haasteita. Kuitenkin kyseessä on lasten ja nuorten koko koulu-uran kannalta kriittiset tehtävät, Maarit Kaija sanoo.

Vakituisiin tehtäviin työntekijöitä on onnistuttu vielä palkkaamaan varsin hyvin. Sen sijaan määräaikaiset tehtävät ovat yhä hankalampia täyttää.

Palkkojen korottaminen koskee myös määräaikaisia toimenkuvia. Saarijärvellä muutoksen toivotaankin edesauttavan jatkossa kelpoisuusvaatimukset täyttävien työntekijöiden rekrytoimista myös määräaikaisiin tehtäviin.

Suosittelemme