Hyppää sisältöön

Valvira: Apotti-järjestelmä vastaa lain vaatimuksia, mutta HUSilta löytyi isoja puutteita

Valvira otti Apotin valvonta-asian käsittelyyn marraskuussa 2022 sen jälkeen, kun se oli saanut yli 600 lääkärin allekirjoittaman poikkeuksellisen laajan kantelun.

Lääkäri meilahden sairaalassa.
Lääkäri Meilahden sairaalassa 13. maaliskuuta. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Laura Kangas

Apotti-järjestelmä täyttää asiakastietolain mukaiset vaatimukset, kertoo Valvira päätöksessään.

– Apotilla pystytään käsittelemään asiakas- ja potilastietoja lakien ja säännösten edellyttämällä tavalla, Valviran tiedotteessa todetaan.

Valviran mukaan Apotin käytettävyyttä on parannettu esimerkiksi käyttöliittymän parantamisella, ohjeiden selkeyttämisellä ja koulutuksen kehittämisellä. Joitakin toimenpiteitä on vielä suunnitteilla.

Valvira jatkaa edelleen Apotti-järjestelmän valvontaa, sillä joidenkin toimenpiteiden onnistumista voidaan arvioida vasta myöhemmin.

Valvira otti Apotin valvonta-asian oma-aloitteisesti käsittelyyn marraskuussa 2022 sen jälkeen, kun se oli saanut yli 600 lääkärin allekirjoittaman laajan kantelun Apotista.

HUSin toiminnassa havaittiin useita puutteita

Valvira otti samalla valvontaan HUS-yhtymän Apotti-järjestelmän käytön erillisenä asiana.

Valviran mukaan valvonnassa kävi ilmi useita puutteita. Ne koskivat muun muassa lääkkeiden määräämistä, tutkimustulosten näkyvyyttä hoitavalle lääkärille sekä alaikäisten puolesta asiointiin liittyviä ohjeita.

Valvira velvoittaa HUS-yhtymää toimittamaan lokakuun loppuun mennessä selvityksen toimenpitestä, joilla puutteet korjataan.

Lisäksi HUSilta puuttuu Valviran mukaan ohjeistus siitä, miten henkilöstö toimii, jos esimerkiksi tietoturvassa huomataan merkittävä poikkeama. Valvira kehottaa HUSia toimittamaan ohjeen Valviralle heinäkuun loppuun mennessä.

Suosittelemme