Hyppää sisältöön

Cha cha cha soi tänä keväänä koululaiskirkoissa Kurikassa, lupaa kanttori: ”Suvivirren perään päräytän”

Kurikan alueseurakunnan johtava kanttori Suvi Tamminen ei ole euroviisuihmisiä. Niin vain kävi, että tänä keväänä hän antautui mukaan ryhmäilmiöön.

Kanttori Suvi Tamminen aikoo yllättää koululaiset Suvivirren jälkeen. Kuuntele, miten Käärijän voittoisa kappale soi Kurikan kirkon uruilla. (Video: Päivi Rautanen / Yle)
Päivi Rautanen

Kun Kurikan alueseurakunnan johtava kanttori Suvi Tamminen kuuli Käärijän biisin ensimmäisiä kertoja, se ei herättänyt hänessä innostusta.

Toisaalta hän törmäsi samaan aikaan siihen, että lapset jorasivat jo Cha cha chan tahtiin, kun hän vei kuopustaan eskariin.

Euroviisujen finaalia edeltävien päivien tunnelma vei kanttorinkin mukanaan ja Suvi Tamminen huomasi tarvitsevansa elämäänsä juuri sitä samaa hypetystä kuin moni muukin.

– Antauduin poikkeuksellisesti mukaan. Kyllähän se vei mukanaan, kun kaiken tämän synkkyyden ja ahdistavuuden keskelle syntyy tällainen laaja ilmiö, joka tuo iloa ja yhdistää ihmisiä, Suvi Tamminen kertoo.

Heti euroviisuviikonlopun jälkeisenä maanantaina Suvi Tamminen istuu urkuparvella ja antaa tutun kertosäkeen vallata tyhjillään olevan Kurikan kirkon.

– Mielelläni testaan, mihin kaikkeen urut taipuu. Kertosäe toimii hyvin, mutta räppipätkät on hankalampi toteuttaa tuossa soiton lomassa. Jotakin pystyy kuitenkin ilakoimaan tälläkin soittimella.

Sopiiko kirkkoon?

Pohjalaiset ovat niin kirkossaan kuin muuallakin melko konservatiivisia, joten sopiiko urkuparvelta soittaa euroviisumusiikkia?

– Tavanomaiseen kello kymmenen jumalanpalvelukseen se ei mielestäni sovi.

Samaan hengenvetoon Suvi Tamminen tietää juuri sopivan hetken, jolloin Cha cha chaan voi vetäistä Kurikan urkuparvelta.

– Koululaisten kevätkirkossa ajattelin kyllä Suvivirren perään tämän päräyttää.

Eikä Tamminen ihan kokonaan kiellä euroviisukakkosta jumalanpalveluksestakaan.

– Riippuu vähän kirkonmenojen tyylistä, että mitä siellä tohtii soittaa.

Kanttori yllättää kevään koululaiskirkossa
Päivi Rautanen tapasi kanttori Suvi Tammisen heti euroviisuviikonlopun jälkeen Kurikan kirkossa.

Yksinkertaista mutta koukkuakin löytyy

Suvi Tamminen on koulutukseltaan paitsi kanttori myös musiikinopettaja. Musiikin ammattilainen arvioi, että Käärijän biisin suosion salaisuus on nimenomaan sen kertosäkeessä.

Cha cha cha on tarttuva ja se on kansainvälisesti ymmärrettävä. Kyllähän sen kuuli, kun koko viisuhalli sitä siellä raikasi pisteiden laskun aikana.

Cha cha cha on Tammisen mukaan rakenteeltaan yksinkertainen, mutta jotain koukkuakin siitä löytyy.

– Biisihän koostuu yksinkertaisista elementeistä, eikä sitä nyt voi kovin melodisena pitää. Ehkä koukkuna ovat rytmin hämmennykset osien välillä.

Jaettu palkinto?

Olisiko Ruotsin ja Suomen pitänyt jakaa ensimmäinen palkinto tämän vuoden Euroviisuissa?

Suvi Tamminen toteaa, että kappaleita on vaikea arvioida samoilla perusteilla.

– Makuasioiksi menee. En ole pitkään aikaan pitänyt Euroviisuja enää laulukilpailuna, vaan se on se show, mikä sen kappaleen ympärille saadaan.

– Eikä palkintoa olisi voinut jakaa. Suomi on Natossa ja Ruotsi ei. Mitähän keskusteluja se olisi poikinut, Suvi Tamminen hymyilee.

Suosittelemme