Hyppää sisältöön

Skeittaajat ratkovat Suomen mestaruuksia viikonloppuna käynnistyvällä kiertueella

Kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa usealla paikkakunnalla. Kiertue alkaa Kuopiosta.

Nuori poika istuu penkillä ja vieressä skeittilauta.
14-vuotias Atte Arvilommi kisaa viikonloppuna. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Marianne Mattila

Skeittauksen SM-kilpailuiden kiertue alkaa viikonloppuna Kuopiosta. Kilpailu järjestetään kiertueena ensimmäistä kertaa SM-kisojen noin 40-vuotisen historian aikana.

– Joitain paikallisia karsintoja on ollut viimeksi noin 10 vuotta sitten, mutta ei tällaista kiertuetta, kertoo Suomen rullalautaliiton puheenjohtaja Samu Karvonen.

Kuopion jälkeen kisapaikkakuntia ovat Tampere, Vantaa ja Helsinki.

Neljä vuotta skeitannut kuopiolainen 14-vuotias Atte Arvilommi kisaa viikonloppuna. Kokemusta Arvilommille on kertynyt parista aiemmista kilpailuista.

– Kisoissa on ollut todella kiva ilmapiiri, hän kertoo.

Perjantaiaamuna Lippumäen skeittirampilta tavoitettua Arvilommia ei vielä jännitä. Haastavimmat vastukset ovat tuttuja skeittareilta samalta rampilta.

– Ei ainakaan paljon, hän naurahtaa.

Kuopiosta on ennakkosuosikkeja

Kuopion Lippumäen skeittiparkissa järjestettävään kisaviikonloppuun on ilmoittautunut vajaat 50 skeittaajaa. Paikallisissa skeittajissa on kaikissa ikäluokissa vahvoja ennakkosuosikkeja.

Kaksi miestä istuu kivellä ja jalkojen alla on skeittilaudat.
Kuopion rullalautailijoista Marko Harmaala ja Antti Lampinen ovat kisanneet myös itse skeittiuransa aikana. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kuopion seudun vahvuus on kaupungin hyvät harrastusmahdollisuudet sekä kesällä että talvella. Lajilla on paljon harrastajia ja myös uudet sukupolvet löytävät sen.

– Jotakin täällä on tehty oikein. Pärjäämme kisoissa perinteisesti melko hyvin, kertoo Kuopion rullalautailijoista Antti Lampinen.

Streetin voittaja suoraan finaaliin, parkissa kolmen kisan pisteet ratkaisevat

Suomen mestaruudet ratkotaan street- ja park-kilpailuissa. Streetissä rata mukailee katuolosuhteita. Parkissa puolestaan skeitataan allasmaisella alueella.

Street-kilpailun voittaja etenee Vantaalla järjestettävään finaaliin. Parkissa puolestaan Suomen mestaruus ratkeaa kolmen kisan kautta, joista ensimmäinen on Kuopiossa. Kolmessa kisassa eniten pisteitä saavuttanut on Suomen mestari.

Mestaruus on voittajalle väylä maajoukkueeseen. Kaikkiaan lajin harrastajia on Suomen rullalautaliiton arvion mukaan noin 60 000.

Suosittelemme sinulle