Hyppää sisältöön

NHL-pakki Juuso Välimäki paljastaa Kanadan MM-luotsin hienon piirteen – Andre Tourigny siunaili suomalaispelaajan kykyjä: ”Kuka helkkari tämä kaveri on?”

Välimäki olisi halunnut edustaa Suomea MM-kisoissa, mutta terveystilanne ei sallinut pelaamista kotikaupungissa. NHL:ssä hän on huomannut, miltä tuntuu jäädä Kanadan romuluisen Milan Lucicin taklauksen alle.

Kanadan päävalmentaja Andre Tourigny jakaa ohjeita vaihtoaitiossa jääkiekon MM-kisoissa Riiassa 2023.
Andre Tourigny on kohdannut Suomen apuvalmentajana MM-finaaleissa 2021 ja 2022. Torstaina hän johtaa Kanadaa pääluotsina puolivälierässä. Kuva: CTK/All Over Press
Pekka Aalto

TAMPERE. Suomi ja Kanada pelaavat Tampereella torstaina kello 20.20 paikasta MM-jääkiekon mitalipeleihin. NHL:ssä läpimurron tehnyt Juuso Välimäki asuu aivan areenan vieressä, mutta MM-turnaus jäi mieheltä väliin. Leijonilla olisi varmasti ollut käyttöä monipuoliselle pakille.

– Olisin halunnut pelata kotikaupungissa, mutta kroppa ei ikävä kyllä ollut sellaisessa kunnossa, että olisin pystynyt järkevästi pelaamaan. Harmitti, mutta ei voi mitään. Eiköhän tässä jokin mahdollisuus vielä tule laittaa leijonapaita päälle, Välimäki toteaa Yle Urheilulle.

Hän ei halua kommentoida vammatilannettaan yksityiskohtaisesti, mutta leikkaushoitoa mies ei tarvitse. Välimäen pitäisi olla täydessä iskussa, kun ensi kausi alkaa.

Hän oli juniorimaajoukkueissa luottopelaaja, mutta aikuisten tasolla arvokisat ovat kokematta.

Nyt alla on uran paras kausi NHL:ssä. Välimäki sai rutkasti vastuuta Arizonassa ja käytti mahdollisuutensa erinomaisesti. Hän pelasi 78 ottelua yli 18 minuutin pelikohtaisella keskiarvolla ja nakutti ennätyspisteensä 4+30=34.

Juuso Välimäki luistelee kiekon kanssa Arizonan paidassa NHL-pelissä 2023.
Juuso Välimäki teki Arizonan riveissä todellisen läpimurtonsa NHL:ssä. Kuva: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Iso tekijä taustalla on Coyotesin päävalmentaja Andre Tourigny, jonka alaisuudessa Välimäki puhkesi kukkaan. Ei ihme, että kun Välimäeltä kysyy mielipidettä Tourignysta, kehuille ei ole tulla loppua.

– Tykkään hänestä tosi paljon ihmisenä ja valmentajana. Hänellä on auktoriteettia ja vaatimustasoa mutta myös ymmärrystä, että virheitäkin tulee, eikä niistä rangaista, Välimäki aloittaa.

Tourigny kasvoi maatilalla Kanadassa Quebecin osavaltiossa. Mies on sanonut oppineensa isältään kovan työmoraalin.

– Heräsin aamuisin 6.30 ja siinä vaiheessa isäni oli paiskinut töitä jo pari tuntia, Tourigny on todennut.

Välimäen mielestä työmoraali näkyy siinä, että Tourigny tutkii paljon videoita ja haluaa kehittyä koko ajan. Jäällä Arizonan tavoitteena on olla koko NHL:n työteliäin joukkue.

– Hän korostaa perusasioiden, kuten vaikka takakarvauksen merkitystä. Perusjuttuja on kaikkien helppo tehdä, koska kyse ei ole taidosta vaan asenteesta. Kun pelataan tai treenataan, tehdään aina kaikki täysillä, Välimäki kertoo.

Nöyrä pelaajien auttaja

Tourignylla on myös erityispiirre, joka ei ole Välimäen kokemuksen mukaan arkipäivää NHL:ssä.

– Välillä hän kysyy pelaajilta, mitä hän voi tehdä paremmin. On sellaisiakin hetkiä, että hän ottaa jonkun virheen omaan piikkiinsä. Jos pystyy nostamaan käden pystyyn, eikä syytä pelaajia, niin se kertoo paljon valmentajan arvoista, Välimäki suitsuttaa.

Tourignyn lempinimi on Karhu. Se juontaa juurensa hänen olemukseensa, isoihin käsiinsä ja yhteen karhunhalaukseen, jonka joku pani takavuosina merkille.

– Siitäkin tykkään, että koutsillakin on lempinimi niin kuin pelaajillakin. Ettei tarvitse aina sanoa ”coach”. Lempinimestä tulee läheisempi fiilis.

Välimäen lisäksi Matias Maccelli on päässyt kovaan lentoon Tourignyn alaisuudessa. Maccelli paukutti toisella NHL-kaudellaan 64 ottelussa 49 (11+38) pistettä. Tourigny kertasi MM-turnauksen alla ensikohtaamistaan taitavan suomalaishyökkääjän kanssa.

– Kun näin hänet ensimmäisen kerran harjoitusleirillä, kysyin muilta, että kuka helkkari tämä kaveri on. Hän oppi avauskaudella, koska luopua kiekosta ja muuta. Toisella kaudella tiesimme, että meillä on NHL-pelaaja. Hän on koko porukan taitavin, Tourigny ihasteli TSN:n haastattelussa.

Kanadan Lawson Crouse jyrää Sveitsin Jonas Siegenthalerin jääkiekon MM-ottelussa Riiassa 2023.
Kanadan Lawson Crouse jyräsi Sveitsin Jonas Siegenthalerin MM-kisojen alkulohkon pelissä. Kuva: EPA-EFE

Kanadan MM-joukkueessa on myös kaksi Arizonan pelaajaa: hyökkääjät Jack McBain ja Lawson Crouse. Välimäen mukaan molemmat ovat erinomaisia joukkuekavereita, jotka voi laittaa jäälle mihin tahansa tilanteeseen.

Isokokoinen ja suoraviivainen Crouse viimeisteli tällä kaudella 24 maalia NHL:n runkosarjassa ja on osunut MM-kisoissakin jo viidesti.

– Hän on iso johtajatyyppi. Todella mukava tyyppi ja ottaa huomioon uudet ja nuoret pelaajat. Hän pitää yllä ja kasvattaa joukkuehenkeä. Viimeisen päälle jätkä.

Kanadan Milan Lucic juhlii maalia jääkiekon MM-kisojen ottelussa Latviaa vastaan.
Milan Lucic juhlii maalia jääkiekon MM-kisojen ottelussa Latviaa vastaan. Kuva: Vitalii Kliuiev / Alamy/All Over Press

Kanadan tunnetuin pelaaja on romuluinen hyökkääjä Milan Lucic, jonka kanssa Välimäki pelasi Calgaryssa. Välimäellä on kokemusta siitäkin, miltä tuntuu pelata Lucicia vastaan. Leijonien pakkien pitää olla heräillä, kun Lucic on jäällä.

– Kun hän pelasi Edmontonissa ja itse pelasin Calgaryssa, niin jokusen kovan pommin jouduin ottamaan vastaan. Välttämättä ei kannata mennä pää alhaalla kulmaan. Siinä voi käydä huonosti.

Välimäki sanoo, että Lucic kuuluu niihin pelaajiin, jotka pitää mieluummin omassa kuin vastustajan joukkueessa.

– Minulla on iso kunnioitus häntä kohtaan. Siinä on kaveri, joka on valmis tekemään mitä vaan joukkuekaveriensa eteen, Välimäki kuvailee.

MM-kisojen puolivälieräottelu Kanada–Suomi torstaina kello 20.20 Tampereella.

Muokattu kello 20.50: lisätty Tourignyn kommentti Matias Maccellista.

Suosittelemme sinulle