Hyppää sisältöön

Entisessä hevos- ja valjastallissa pannaan nyt olutta Lepaalla

Hämeen Ammatti-instituutin Lepaan viini- ja puutarhatilan panimotoiminta on laajentumassa. Nykyisten viinin-, siiderin- ja limonadin valmistuksen lisäksi kohta valmistuu myös pienpanimo-olutta.

Hämeen ammatti-instituutin lehtori Pirjo Koskinen ja Lepaan panimon tuotantoassistentti Iida Oinonen uuden panimon uusien laitteiden äärellä.
Hämeen ammatti-instituutin lehtori Pirjo Koskinen (vas.) ja panimon tuotantoassistentti Iida Oinonen uutuuttaan kiiltävän laitteiston äärellä. Ensimmäinen pienpanimo-olut valmistunee Lepaalla elokuussa. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Harri Oksanen

Uusi panimo, kuten jo olemassa olevatkin, liittyy olennaisesti Hämeen ammatti-instituutin alkoholijuomien valmistuksen koulutukseen Hattulassa.

– Koulutuksen pienpanimo-osuus on ollut opiskelijoita houkutteleva, mutta opetusta on ollut hankala järjestää ulkopuolisten tuotantolaitoksissa. Nyt on oma tila, missä saadaan tehdä sekä teoriassa että käytännössä ihan omaa pienpanimo-olutta, kertoo Hämeen ammatti-instituutin lehtori Pirjo Koskinen.

Tilaviini- ja pienpanimokoulutusta on Hattulan Lepaalla ja Tammelan Mustialassa järjestetty jo parikymmentä vuotta. Opetus koostuu koulutusjaksoista Lepaan viinitilalla, etäopinnoista, opintoretkistä ja yritysvierailuista. Vuosittain on pidetty yksi kurssi ja opiskelijoita on ollut 25–35.

– Nyt, kun on omat tilat, on mahdollista järjestää kaksikin kurssia vuodessa, Koskinen sanoo.

Panimolle remontoidut tilat ovat olleet mittava investointi. Kuuntele alta, millainen rooli uudella panimolla on HAMI:n koulutusohjelmassa.

Uusilla laitteilla ei vielä ole päästy valmistamaan olutta, mutta tulevan elokuun puutarhatapahtumassa pitäisi jo olla oman panimon olutta tarjolla.

– Seuraavaksi on tämmöinen ”Tutustutaan toisiimme” -vaihe eli lähdetään katsomaan, miten reseptit skaalautuvat tähän uuteen laitteistoon, kertoo panimon tuotantoassistentti Iida Oinonen.

Uuden pienpanimo-oluen kehittäminen vaatii useita testieriä. Kehitystyössä menee hetki, kun raaka-aineiden käyttäytymistä testataan uusissa laitteissa.

Onko sitten mahdollista käyttää puutarhatilan omia raaka-aineita oluen teossa?

– Meillähän on oppilaitosalueella mehiläistarhausta eli oman tilan hunajaa ja sitten runsaasti erilaisia marjoja ja hedelmiä. Oluthan taipuu aika moneen, että kuka tietää, vaikka tulevaisuudessa olisi jotain näitä oman tilan raaka-aineita käytössä, pohtii Oinonen.

Suosittelemme sinulle