Uusi panimo, kuten jo olemassa olevatkin, liittyy olennaisesti Hämeen ammatti-instituutin alkoholijuomien valmistuksen koulutukseen Hattulassa.
– Koulutuksen pienpanimo-osuus on ollut opiskelijoita houkutteleva, mutta opetusta on ollut hankala järjestää ulkopuolisten tuotantolaitoksissa. Nyt on oma tila, missä saadaan tehdä sekä teoriassa että käytännössä ihan omaa pienpanimo-olutta, kertoo Hämeen ammatti-instituutin lehtori Pirjo Koskinen.
Tilaviini- ja pienpanimokoulutusta on Hattulan Lepaalla ja Tammelan Mustialassa järjestetty jo parikymmentä vuotta. Opetus koostuu koulutusjaksoista Lepaan viinitilalla, etäopinnoista, opintoretkistä ja yritysvierailuista. Vuosittain on pidetty yksi kurssi ja opiskelijoita on ollut 25–35.
– Nyt, kun on omat tilat, on mahdollista järjestää kaksikin kurssia vuodessa, Koskinen sanoo.
Panimolle remontoidut tilat ovat olleet mittava investointi. Kuuntele alta, millainen rooli uudella panimolla on HAMI:n koulutusohjelmassa.
Uusilla laitteilla ei vielä ole päästy valmistamaan olutta, mutta tulevan elokuun puutarhatapahtumassa pitäisi jo olla oman panimon olutta tarjolla.
– Seuraavaksi on tämmöinen ”Tutustutaan toisiimme” -vaihe eli lähdetään katsomaan, miten reseptit skaalautuvat tähän uuteen laitteistoon, kertoo panimon tuotantoassistentti Iida Oinonen.
Uuden pienpanimo-oluen kehittäminen vaatii useita testieriä. Kehitystyössä menee hetki, kun raaka-aineiden käyttäytymistä testataan uusissa laitteissa.
Onko sitten mahdollista käyttää puutarhatilan omia raaka-aineita oluen teossa?
– Meillähän on oppilaitosalueella mehiläistarhausta eli oman tilan hunajaa ja sitten runsaasti erilaisia marjoja ja hedelmiä. Oluthan taipuu aika moneen, että kuka tietää, vaikka tulevaisuudessa olisi jotain näitä oman tilan raaka-aineita käytössä, pohtii Oinonen.