Hyppää sisältöön

Tarkastuslautakunta: Lemi teki vääränlaisen taloussuunnitelman vuosille 2023–2025

Tarkastuslautakunta on huolissaan Lemin taloustilanteesta. Valtuusto käsittelee kunnan tilinpäätöstä ja arviointikertomusta ensi maanantaina.

Ovi, jossa on Lemin vaakuna.
Lemi on tasapainottanut talouttaan jo vuosien ajan. Kuvituskuvassa on kunnan vaakuna koulukeskuksen ovessa. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Ilona Pesu

Lemin kunta on laatinut vääränlaisen taloussuunnitelman vuosille 2023–2025.

Tämä käy ilmi kunnan viime vuoden tilintarkastuskertomuksesta. Kunnan taseessa oli vuoden lopulla hieman alle 1,5 miljoonan euron alijäämä, joka kunnan olisi pitänyt saada katettua.

Kunta ei kuitenkaan saanut katettua alijäämäänsä määräaikaan mennessä, eikä vuosille 2023–2025 laadittu taloussuunnitelmakaan riitä kattamaan summaa.

Tilintarkastaja toteaa, että kuntalain mukaan taloussuunnitelman pitäisi olla joko tasapainossa tai ylijäämäinen. Lemin laatiman suunnitelman mukaan alijäämää olisi kattamatta noin 34 000 euroa vielä vuoden 2025 lopussa.

Tilintarkastajan mukaan kunta on hoitanut hallintoaan muilta osin asianmukaisesti, mutta taloussuunnitelman takia kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle ei ole mahdollista myöntää vastuuvapautta.

Lemin tarkastuslautakunta on perehtynyt tilintarkastuskertomukseen ja pyytänyt siihen tarkennusta kunnanhallitukselta ja kunnanjohtajalta.

Lautakunta esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy vuoden 2022 tilinpäätöksen, mutta ei myönnä tilintarkastajan mainitsemaa vastuuvapautta.

Velkarasite suuri ja maksuvalmius heikko

Valtuusto käsittelee maanantain kokouksessaan myös tarkastuslautakunnan laatimaa arviointikertomusta.

Kertomuksen mukaan Lemin taloustilanne on erittäin haastava, vaikka kunta on tasapainottanut talouttaan ja tehnyt kolmena viime vuotena plusmerkkisen tuloksen.

Kunnan omavaraisuusaste on alle 50 prosenttia, ja velkarasitetta kuvaillaan merkittävän suureksi. Kunnan maksuvalmius on tarkastuskertomuksen mukaan heikko, ja kassan riittävyys on kahdeksan päivää.

Tarkastuslautakunta ilmaisee huolensa taloustilanteesta ja esimerkiksi siitä, kuinka henkilökunnan palkankorotukset vaikuttavat kunnan maksuvalmiuteen. Lisäksi se huomauttaa, ettei sivistystoimen tekemistä budjettiylityksistä löydy pöytäkirjoista päätöksiä.

Myönteisinä asioina lautakunta toteaa muun muassa, että kunta on tehnyt työtä nuorten syrjäytymisen estämiseksi, kirjaston toiminta on monipuolistunut ja asukastila on aktiivisessa käytössä. Kunta on myös tehnyt perusinvestointeja vaikeasta taloustilanteesta huolimatta.

Lautakunta esittää valtuustolle, että kunnanhallitus ja lautakunnat antaisivat vastineensa arviointikertomuksen havaintoihin sekä raportoisivat lokakuun loppuun mennessä siitä, mihin toimenpiteisiin arviointikertomus on johtanut.

Suosittelemme