Hyppää sisältöön

Mäntän tehdasalueen tuleva kaava määrää rapautuvan museopiipun tulevaisuuden – kaavalla halutaan turvata myös teollisen toiminnan jatkuminen

Teollisen toiminnan jatkuminen turvataan kaavassa. Samalla on ratkaistava, mitä savupiipulle tehdään: se kuuluu maisemaan, mutta rapautuu päivä päivältä vaarallisempaan kuntoon.

Metsä Tissue Oyj:n Mäntän paperitehdas ilmasta kuvattuna.
Mäntän tehdasalue ja taempana osa siihen kuuluvaa Pättiniemeä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Jouni Tanninen

Mäntän kiistellyn muistomerkkipiipun kohtalo ratkeaa meneillään olevassa kaavoitustyössä. Tehdasalueen yleiskaavaluonnos on asetettu nähtäville 7. heinäkuuta saakka. Siitä voi myös esittää näkemyksiä kirje- tai sähköpostitse.

1930-luvulla rakennettu piippu on poistettu käytöstä ja vaarallisesti rapautunut, joten Mäntän tehtaan omistava Metsä Tissue haluaisi purkaa sen. Korjaus maksaisi vähintäänkin melkoisesti. Viimeksi purkuhanke pysähtyi valitukseen.

235 hehtaarin tehdasalue on valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä, mukaan luettuna toimiva ja 400 työntekijää työllistävä pehmopaperitehdas. Suunniteltava kaava turvaa teollisen toiminnan jatkumisen.

Tehdasalue on piippua suurempi juttu

Höyryvoimalaitoksen vanha savupiippu on epäilemättä alueen kauimmas näkyvä osa sekä kappale Mäntän maisemaa ja historiaa.

Tehdasalueella on muutakin mielenkiintoista kuin toimiva tehdas ja kiistelty savupiippu. Alueelta löytyy esimerkiksi sulfiittiselluloosan aikainen vanha spriitehdas, vesivoimalaitos sekä paperitehtaan vanhimman osan eteläinen ja itäinen julkisivu. Sen eteläpuolinen Pättiniemi on paljolti talousmetsää ja metsittyneitä peltoja.

Myös Mäntänvuoren suojelu- ja Natura -alue on kyljestään kiinni tehtaan kaava-alueessa.

Mäntän taajama lähiympäristöineen onkin arvokas kokonaisuus, jossa limittyy tehdaskaupungin historia ja nykypäivä, suojeltu luonto ja ihmisen muokkaama luonto.

Nyt teossa oleva osayleiskaava ei vielä määritä yksityiskohtia. Sen rinnalla laaditaan Mäntän tehtaan asemakaavamuutosta ja selvitetään savupiipun näkyminen sekä merkitys maisemassa.

Asemakaavatyössä pyritään myös ratkaisemaan tehtaan itäpään liikenneongelmat. Paikalla on risteyksiä ja jalkakäytävillä ja pyöräteillä kulkee paljon koululaisia.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme