Hyppää sisältöön

Nainen löytyi kuolleena ulosajaneen auton vierestä Iisalmessa – puolisolle 4,5 vuoden tuomio, mutta syyte taposta kaatui

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan puolisoaan pahoinpidellyt mies ei syyllistynyt tappoon. Syyttäjä oli vaatinut miehelle 10 vuoden vankeustuomiota taposta.

istuntosalin ovi, Pohjois-Savon käräjäoikeudessa
Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen 4,5 vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kolmekymppisen miehen puolisonsa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta Iisalmessa. Tuomio oli yhteensä 4,5 vuotta vankeutta.

Miehen ajama henkilöauto suistui ulos tieltä yöllä viime marraskuussa, ja nainen löytyi kuolleena auton ulkopuolelta.

Syyttäjän mukaan mies oli tehnyt naiselle väkivaltaa ennen automatkaa, sen aikana sekä ulosajopaikalla. Syyttäjä vaati miehelle ainakin kymmenen vuoden vankeusrangaistusta taposta.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta. Oikeuden mukaan mies ei välttämättä tarkoittanut tappaa puolisoaan.

Oikeuden mukaan suurin osa naisen vammoista syntyi automatkan päätyttyä. Oikeus päätyi siihen, että syytetty oli aiheuttanut lähes kaikki uhrin vammat.

Syytetty väitti uhria itsetuhoiseksi

Oikeuden mukaan syytetty oli lyönyt puolisoaan pään alueelle sekä painanut puolisonsa kaulaa ja ylävartaloa ainakin viiden minuutin ajan. Hän ei myöskään noussut puolisonsa päältä, kun puoliso oli jo eloton ja paikalle oli tullut ihmisiä, jotka pyysivät miestä nousemaan.

Syytetty kertoi oikeudelle, että hänen puolisonsa oli hypännyt liikkuvan auton kyydistä ja yrittänyt juosta tielle. Mies kertoi yrittäneensä estää naista juoksemasta tielle ja kertoi tämän olleen myös itsetuhoinen. Oikeus piti tätä mahdollisena, mutta ei uskonut miehen väitettä uhrin itsetuhoisuudesta.

Kuolemansyyntutkinnan mukaan tärkein syy uhrin menehtymiseen oli se, että hän ei pystynyt hengittämään rintakehän puristamisen vuoksi. Oikeuden mukaan on kuitenkin mahdollista, ettei syytetty ymmärtänyt, että naisen päällä oleminen aiheuttaisi tämän kuoleman.

Käräjäoikeus piti tekoa julmana ja törkeänä teon keston, uhrin puolustuskyvyttömyyden vuoksi sekä siksi, että kyse oli parisuhdeväkivallasta. Oikeudenmukainen rangaistus törkeästä pahoinpitelystä oli oikeuden mukaan 3,5 vuotta vankeutta. Mies sai törkeästä kuolemantuottamuksesta vielä yhden vuoden lisää vankeutta.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan pariskunnan neljälle yhteiselle alaikäiselle lapselle kullekin 15 000 euroa ja naisen kolmelle alaikäiselle lapselle kullekin 13 000 euroa korvauksia kärsimyksistä. Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan kärsimyskorvauksia uhrin äidille ja sisaruksille.

Suosittelemme sinulle