Hyppää sisältöön

Kokkolan Veden toiminnasta jo toinen tutkintapyyntö poliisille – nyt selvitetään eroja hakkuumäärissä ja puunmyynnistä saaduissa tuloissa

Poliisi on selvittänyt jo vuoden ajan kaupungin omistaman vesilaitoksen hankintoja ja kirjanpitoa.

Kokkolan veden sisäänkäynti, yllä yhtiön kyltti.
Arkistokuva. Kuva: Ari Vihanta / Yle
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolassa vesilaitosjohtokunta tekee toisenkin tutkintapyynnön poliisille kaupungin omistaman vesilaitoksen aiemmasta toiminnasta.

Uusi tutkintapyyntö koskee linjoilta raivattua puustoa. Johtokunta epäilee, että linjoilta on kaadettu puustoa, josta ei ole saatu myyntituloja.

Arviot kirjanpidon ohi menneen puuston määrästä vaihtelevat 50:n ja peräti 1 000 kuution välillä vuosien varrella.

Kun puustoa on hakattu, puita on epäilyksen mukaan jätetty maanomistajan maille maanomistajan hyödynnettäväksi, vaikka vesilaitos on kustantanut hakkuut, kertoo johtokunnan puheenjohtaja Jukka Ylikarjula (kok.)

– Meillä on tiedossa maanomistajille maksetut puustokorvaukset, hakkuukustannukset ja sahoilta saadut myyntitulot.

Epäilyt liittyvät vuoden 2015 jälkeiseen aikaan ja siirtoviemäreiden rakentamiseen Lohtajalta Kokkolaan.

Poliisi on jo vuoden ajan selvittänyt tilintarkastuksessa havaittuja epäselvyyksiä Kokkolan Veden hankinnoissa ja kirjanpidossa.

Ylikarjula luonnehtii nyt tehtävää tutkintapyyntöä edellistä täydentäväksi. Poliisilla on ollut jo tieto metsähakkuisiin liittyvistä epäselvyyksistä, mutta johtokunnan saaman tiedon mukaan poliisi ei ole tutkinnassaan tarttunut aiheeseen.

Toiveen uudesta tutkintapyynnöstä oli tehnyt myös tarkastuslautakunta.

– Menneet epäselvyydet käydään nyt perinpohjaisesti läpi. Muutenhan vesilaitoksen tilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä, painottaa Ylikarjula.

Suosittelemme sinulle