Hyppää sisältöön

Kesän tullen alkavat jälleen lohikalojen istutukset isoihin jokiin

Iijokeen ja sen sivujokiin istutetaan touko-kesäkuun aikana satoja tuhansia lohen ja taimenen poikasia.

Virtaava joi, johon laskee vastarannalla  iso musta putki, josta suihkuaa vettä.
Iijoella on kalojen oloja pyritty istutusten lisäksi parantamaan myös rakentamalla kaloille kulkureittejä patojen ohi. Haapakoskelle rakennettiin Suomen ensimmäinen vaelluskalan poikasille rakennettu alasvaellusreitti. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman

Iijokeen ja sen sivujokiin istutetaan tulevan alkukesän aikana 40 000 merilohen ja 100 000 meritaimenen vastakuoriutunutta poikasta. Lisäksi jokiin istutetaan yksivuotisia merilohen ja meritaimenen poikasia.

– Meritaimenet istutetaan Loukusanjokeen, Pärjänjokeen, Livojokeen, Kostonjokeen ja pieni erä myös Siuruanjokeen. Lohet istutetaan Iijoen pääuomaan ja Livojokeen, kertoo kalastuksen erityisasiantuntija Eero Hartikainen Metsähallituksesta.

Kalojen istutukset ovat osa laajaa hanketta, jossa Iijoen ja sen sivujokien lohi- ja meritaimen kantaa pyritään elvyttämään ja pitämään yllä.

Yksivuotiailta merilohilta ja taimenilta on ennen istutusta leikattu rasvaevät tunnistamisen helpottamiseksi.

– Ne voidaan erottaa smolttivaiheessa Haapakoskella luonnonkaloista ja vastakuoriutuneena tai esikesäisinä istutetuista kaloista, toteaa Lohi Iijokeen -hankkeen projektipäällikkö Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Metsähallitus seuraa istutusten onnistumista sähkökoekalastuksin heinä-elokuussa.

Lohi Iijokeen -hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Luonnonvarakeskus, PVO-Vesivoima Oy, Lapin ELY-keskus, Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo ja Iijoen kalatalousalue. Sitä toteuttamassa ovat myös Metsähallitus ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle