Hyppää sisältöön

Joonas Könttä putosi eduskunnasta, vaikka hänen kampanjansa maksoi yli 70 000 euroa – rahaa kertyi esimerkiksi mukimyynnistä

Keski-Suomesta eduskuntaan valituista kansanedustajista suurin vaalirahoitus oli Sinuhe Wallinheimolla (kok.). Anne Kalmarin (kesk.) ilmoitus myöhästyi määräajasta.

Joonas Könttä.
Joonas Köntän mukaan hänen vaalirahoituksensa koostui pääosin yksittäisistä, pienemmistä lahjoituksista. Arkistokuva. Kuva: Pekka Koli / Yle
Ada Lassuri,
Annika Rantanen,
Heli Kaski

Kevään eduskuntavaaleissa valituiksi tulleiden ja varasijalle jääneiden oli maanantaihin mennessä ilmoitettava vaalirahoituksestaan.

Rahoitukset on julkaistu vaali- ja puoluerahoitusvalvonnan verkkosivuilla. Keski-Suomessa yhdellä kansanedustajalla ilmoitus oli eiliseen määräaikaan mennessä tekemättä: Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan keskustan Anne Kalmari myöhästyi ilmoituksensa jättämisessä.

Varhain tiistaina aamulla hänenkin ilmoituksensa oli kuitenkin sivuille jo julkaistu. Kalmarin kampanjabudjetti oli 30 168 euroa, mistä omia varoja oli runsaat 10 000 euroa.

Tehtyjen ilmoitusten perusteella Keski-Suomessa kallein kampanja oli eduskunnasta tippuneella, ja varasijan saaneella keskustan Joonas Köntällä.

Könttä ilmoitti vaalirahoituksekseen 72 405 euroa. Omien varojen osuus oli 2 550 euroa, ja yritysrahoituksen osuus noin 51 000 euroa.

Könttä kertoo, että hän sai kerättyä paljon rahaa muun muassa mukimyynnistä. Hän kertoo myyneensä 200 kappaletta 20 euron mukeja, eli niistä kertyi rahaa 4 000 euroa.

Joonas Könttä istuu puistossa penkillä.
Joonas Könttä on kiitollinen saamastaan tuesta. Kuva: Elias Harinen / Yle

Yksityishenkilöiltä saadun tuen määräksi on ilmoituksessa kirjattu noin 18 000 euroa. Könttä sai tukea esimerkiksi entiseltä pokeriammattilaiselta Jens Kyllöseltä: hän tuki Könttää 3 000 eurolla.

– En tunne Jensiä. Kysyin häneltä jälkikäteen, että miksi hän lahjoitti kampanjaan, ja hän totesi, että on pitänyt tekemästäni politiikasta, kertoo Könttä.

Viime eduskuntavaaleissa Joonas Köntän vaalirahoitus oli noin 26 000 euroa, eli huomattavasti pienempi kuin tämän kevään vaaleissa. Hänen mukaansa vaalirahoituksen kerryttäminen oli nyt helpompaa.

– Viime vaaleissa olin vielä suhteellisen tuntematon henkilö, ja nyt oma poliittinen linjani oli tutumpi.

Eniten omaa rahaa meni Bella Forsgrénilla

Halvimmalla eduskuntaan ylsi perussuomalaisten Tomi Immonen. Hänen kampanjansa budjetti oli 7404 euroa, omia varoja kului noin 5300 euroa.

Valituista kansanedustajista kaikkein kalleimman kampanjan teki kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo. Hänen ilmoittamansa vaalirahoitus oli 48 439 euroa.

Omaa rahaa Wallinheimo ei kampanjassaan käyttänyt ollenkaan. Yrityksiltä saaduksi tueksi Wallinheimo ilmoitti noin 17 000 euroa, ja yksityishenkilöiden tueksi noin 18 000 euroa.

Yksi tukija oli Wallinheimon äiti, Marianna Wallinheimo. Hän lahjoitti kampanjaan 4 999 euroa.

Keski-Suomesta valituista kansanedustajista toiseksi kallein kampanja oli toimitusministeriön tiede- ja kulttuuriministerillä, keskustan Petri Honkosella. Hän ilmoitti vaalirahoituksekseen 44 368 euroa, josta omia varoja oli noin 4 900 euroa.

Yksityishenkilöiltä saatua tukea oli ilmoituksen mukaan noin 15 000 euroa, ja yrityksiltä noin 11 000 euroa.

Eniten omia varoja käytti vihreiden Bella Forsgrén. Ilmoituksen perusteella hän sijoitti kampanjaansa noin 14 000 euroa.

Toiseksi eniten omia varoja, noin 12 000 euroa, käytti perussuomalaisten Kaisa Garedew.

Keski-Suomesta nousi eduskuntaan yhteensä neljä uutta kansanedustajaa. Yksi heistä on muuramelainen Jani Kokko. Katso videolta, kun Kokko soittaa äidilleen vaali-iltana tulosten tultua julki.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta keskiviikkoon 7. kesäkuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle