Hyppää sisältöön

Keskelle Helsinkiä ilmestyi huumeiden käyttöhuone – poliisi käski purkamaan sen

Tempauksen taustalla oli turhautuminen siihen, että käyttöhuoneiden perustaminen on edennyt niin hitaasti. Järjestäjien mukaan kukaan ei ehtinyt saapua käyttämään huumeita ennen poliisin tuloa.

Dallapénpuistoon pystytettiin teltta, johon huumeita pistämällä käyttävät olisivat voineet tulla käyttämään niitä turvallisesti. Kuvaa on käsitelty kuvassa esiintyvien yksityisyydensuojan takia. Video: Rosa Lehtokari / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Vapaaehtoiset avasivat tänään keskiviikkona Helsinkiin huumeiden käyttöhuoneen.

Kallion liepeillä sijaitsevaan Dallapénpuistoon pystytettiin teltta, johon huumeita pistämällä käyttävät voivat tulla käyttämään niitä turvallisesti.

Paikalla oli päihdealan ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka tarjoavat ihmisille apua, neuvontaa, puhtaita käyttövälineitä ja syötävää.

Noin kello 16.50 paikalle saapui poliisi, joka pyysi purkamaan teltan. Teltta purettiin noin kello 17.20 mennessä.

Järjestäjien mukaan poliisi saattaa epäillä joitain paikalla olijoita käyttörikoksesta. Kukaan ei järjestäjien mukaan kuitenkaan ole käynyt teltalla käyttämässä huumeita, joten syytä poliisin epäilyyn ei ole.

Poliisi kävi teltan vieressä jo aiemmin, mutta poistui silloin paikalta, kertoo Juha-Pekka Pääskysaari, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Pääskysaaren mukaan tempauksen taustalla on turhautuminen siihen, että käyttöhuoneiden perustaminen Suomessa on edennyt niin hitaasti.

Kansalaistottelemattomuutta

Pääskysaari on muiden vapaaehtoisten tavoin paikalla yksityishenkilönä.

– Yksinkertaisesti sanottuna tämä on kansalaistottelemattomuutta.

Käyttöhuoneen pystyttämisellä halutaan nostaa esille sitä, miten yhteiskunnassa suhtaudutaan päihdesairaisiin ihmisiin.

– Miten voi tässä yhteiskunnassa olla yksi ihmisryhmä, jonka sairauteen suhtaudutaan tällä tavalla, että sitä ei hoideta? Kyseessä on kuolemanvakava sairaus.

THL:n tutkimusohjelmajohtaja Tuukka Tammi ymmärtää teltan pystyttäneiden vapaaehtoisten toimintaa.

– Lainvastainen toiminta on lainvastaista toimintaa, mutta näin periaatteessa ymmärrän hyvin heidän lähtökohtansa ja suuren hätänsä. Nämä ihmiset tuntevat sen todellisuuden, jossa nuoriakin ihmisiä kuolee vuosittain huumeisiin, ja tällainen huumeidenkäyttötila on yksi mahdollinen helpottava ratkaisu, puhelimitse tavoitettu Tammi kommentoi.

Hän pitää demonstraation ajankohtaa hyvänä, koska parhaillaan Säätytalolla neuvotellaan neljän seuraavan vuoden hallitusohjelmasta.

Helsingin kaupunki esitti valtioneuvostolle huumeiden käyttöhuoneen kokeilun oikeuttavan erillislain säätämistä jo vuonna 2019, mutta asia ei edennyt edellisen hallituksen aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suosittanut käyttöhuonekokeilun aloittamista Suomessa. Sen selvityksen mukaan käyttöhuoneet tavoittaisivat kaikkein marginalisoituneimpia huumeiden käyttäjiä ja ne voisivat parantaa ongelmakäyttäjien mahdollisuutta päästä terveyspalveluiden piiriin.

Suomen lainsäädäntö ei salli huumeiden käyttöhuoneita, sillä huumausaineiden käyttö ja hallussapito myös omaa käyttöä varten on kielletty.

Huumeiden käyttöhuoneiden salliminen vaatisi lakimuutokset, jotta viranomainen voisi katsoa ”sormien läpi” käyttäjiä syyllistymättä rikokseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesselvitys suositti alkuvuonna, että käyttöhuoneiden kokeilemisesta säädettäisiin oma erillislakinsa.

Juttua muokattu 25.5.2023 kello 13.30: jutussa luki aiemmin, että Pääskysaari olisi Sininauhasäätiön työntekijä. Hän on kuitenkin siirtynyt Sininauhasäätiöltä pois noin vuosi sitten, eikä enää kuulu säätiön työntekijöihin. Lisäksi poistettu otsikosta laiton-sana ja lisätty tieto, että käyttöhuoneiden salliminen vaatisi lakimuutoksen.

Suosittelemme sinulle