Henkilökohtainen avustaja voi auttaa vammaista henkilöä monin tavoin.
Useat tuhannet vammaiset ovat itse työnantajia, kun he palkkaavat itselleen henkilökohtaisen avustajan. Avustajan palkan maksaa hyvinvointialue. Vammaispalveluja ostavat henkilöt ja heitä avustavat ovat ajautuneet suureen riitaan työehtosopimuksesta.
Pääkaupunkiseudulla alkaa torstaina lakko, joka vie sadoilta vammaisilta avustajan.
Tässä 5 tärkeää asiaa lakosta.
Kysymyksiin vastaavat JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen ja Heta-liiton puheenjohtaja Maija Aatelo.
1. Ketkä riitelevät?
Heta-liitto edustaa vammaisia henkilöitä, jotka ostavat itselleen henkilökohtaisen avustajan palveluita. Osa liittoon kuuluvista on henkilöitä, jotka hankkivat avustajia vammaiselle.
Henkilökohtaisia avustajia edustaa neuvotteluissa Julkisten ja hyvinvointialojenliitto JHL.
2. Kuka lakkoilee ja kuka kärsii lakosta?
Torstaina alkava lakko koskettaa Heta-liiton mukaan pääkaupunkiseudulla noin 600-700 vammaista.
JHL:n mukaan lakko vaikuttaa pääkaupunkiseudulla noin 1 500 avustajaan.
Monen vammaisen elämä vaikeutuu suuresti, kun henkilökohtainen avustaja jää lakkoon.
– Henkilökohtaiset avustajat auttavat esimerkiksi opiskelussa, työnteossa sekä kotona pyykkäyksessä ja siivouksessa. Avustajat voivat myös tehdä lääkkeenjakoa, haavahoitoa, katetrointia ja avustaa hengityslaitteen käytössä, kertoo JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen.
– Pahimmillaan johtaa siihen, ettei vammainen voi mennä töihin, koska hänellä ei ole avustajaa, joka auttaa aamutoimissa ja siirtymissä työpaikalle, sanoo Heta-liiton puheenjohtaja Maija Aatelo.
Torstaina alkavan lakon ulkopuolelle jäävät sellaiset työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen uhkaisi henkeä ja terveyttä.
3. Pitkät työvuorot - ylitöitä vai joustavuutta?
Henkilökohtaisten avustajien työvuorot ovat toisinaan pitkiä, ne saattavat kestää jopa 48 tuntia.
JHL katsoo, että kyseessä on ylityö, josta täytyy maksaa ylityökorvaukset.
– Olisi kohtuullista, että myös tällaisissa pitkissä työvuoroissa olisi reilu ylityökerroin ja ylityökorvaukset, jotka voisivat toimia kompensaationa siitä, että joustetaan työssä, vastaava sopimusasiantuntija Tuominen toteaa.
Heta-liiton mukaan pitkissä työvuoroissa on kyse joustavista työajoista, joista hyötyvät palvelun ostaja ja henkilökohtainen avustaja.
– Tässä on kyse hyvin arkisista asioista kuten siitä, pääseekö vammainen suomalainen ihminen käymään mökillä.
Heta-liiton mukaan 24/7-apua tarvitsevan mökillä käynnit menevät hankalaksi, jos pitkistä työvuoroista ei voida sopia kuten edellisen työehtosopimuksen aikana.
– Jos joudumme noudattamaan kahdeksan tunnin työvuoroja, mistä löytyy avustaja, joka lähtee lauantaina kahdelta mökille sadan kilometrin päähän. Hänen työvuoronsa päättyy iltakymmeneltä. Miten hän pääsee sieltä kotiin, miten seuraava avustaja pääsee mökille iltakymmeneksi ja seuraavana aamuna kotiin kuudelta työvuoron jälkeen? Ja kuka ylipäätään haluaa tehdä tällaisia vuoroja, ihmettelee Heta-liiton puheenjohtaja Maija Aatelo.
– Vaihtoehtona on, että tehdään 36 tunnin työvuoro, jolloin mökkimatkalla on yksi avustaja. Hän saa palkan 36 tunnista ja siihen liittyvät ilta- ja yölisät sekä lauantai- ja sunnuntailisät.
– Tämä [pitkät työvuorot] on meille elämän ja kuoleman kysymys. Tästä emme voi joustaa, sanoo Aatelo.
4. Miksi palkoista riidellään?
JHL katsoo, että henkilökohtaisten avustajien täytyy saada nykyistä enemmän palkkaa.
– Koska työ on osa-aikaista, henkilökohtaisilla avustajilla on usein toimeentulo-ongelmia, sanoo JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen.
Tuomisen mukaan JHL haluaa noin 12–13 prosentin korotukset palkkoihin.
– Tavoittelemme palkankorotuksia, joilla saisimme henkilökohtaisten avustajien palkkausta ja työehtoja lähemmäksi sitä tilannetta, mikä olisi silloin, jos hyvinvointialue järjestäisi tämän palvelun.
Heta-liitossa palkkavaatimuksia pidetään liian korkeina.
– Olemme tarjonneet pakettia, jossa olisi selvästi yleistä linjaa korkeammat korotukset (yli 9 % kahden vuoden aikana) ja myös kustannusvaikutteisia tekstimuutoksia, mutta JHL ei hyväksynyt tarjousta, sanoo Heta-liiton puheenjohtaja Maija Aatelo.
Aatelon mukaan ”raha-asiaan” on löydettävä yhdessä kompromissiratkaisu.
5. Kuinka vaikea tilanne?
Pääkaupunkiseudun lakko alkaa huomenna, ja lakon on määrä jatkua ensi viikon keskiviikkoon asti. Jos sopua ei löydy, lakko laajenee valtakunnalliseksi kesäkuussa.
Osapuolet ovat neuvotelleet keskenään ja valtakunnansovittelijan toimistolla.
– Tilanne on hankala. Ei ole sovittu, missä ja milloin tavataan, kertoo Heta-liiton puheenjohtaja Maija Aatelo.
Juttua täydennetty 25.5. klo 11.20. Lisätty lause ”Avustajan palkan maksaa hyvinvointialue”.