Hyppää sisältöön

Koulutiloja ja asuntoloita myyntiin Lapissa – Rovaniemen koulutuskuntayhtymä aikoo karsia seiniä, mutta ei opetusta

Rovaniemen koulutuskuntayhtymällä on 20 eri kiinteistöä neljällä paikkakunnalla. Myyntilistalla on yhdeksän kohdetta ja kolmesta ollaan luopumassa kokonaan.

Kairatien koulukiinteistö Rovaniemellä kuvattu marraskuu 2022
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä suunnittelee entisen Kairatien ammattikoulukiinteistön myyntiä tarpeettomana. Kiinteistö on viime vuosina toiminut muun muassa Vaaranlammen koulun väistötiloina. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Raimo Torikka

Koulutuskuntayhtymä Redun johtaja Saija Niemelä-Pentti sanoo, että Rovaniemellä, Kittilässä, Kemijärvellä ja Sodankylässä sijaitsevien kiinteistöjen tilaa ja käyttöä on selvitetty tarkkaan viime vuosina.

– Meillä on aineistoa useita satoja sivuja ja jokainen rakennus on myös kuntoarvioitu. On tehty tilankäyttömittauksia ja käyttöastemittauksia, joiden perusteella kiinteistöjen kehittämisohjelma on laadittu.

Kittilän kunnanjohtaja Timo Kurula kritisoi suunnitelmia ja epäilee ammattikoulutuksen alasajoa Kittilässä. Niemelä-Pentti kiistää, että koulutusta oltaisiin keskittämässä Rovaniemelle.

– Kiinteistöohjelmassa ei ole esitetty yhdenkään koulutusohjelman lakkauttamista. Ohjelma ei ota kantaa siihen, mitä muutoksia tapahtuu 10 vuoden perspektiivillä, tuleeko uusia ammatteja, koulutuslinjoja, poistuuko jotain repertuaarista ja lisätäänkö vai vähennetäänkö tarjontaa joillakin aloilla, luonnehtii Niemelä-Pentti.

Hänen mukaansa koulutuskuntayhtymän on varauduttava tulevaisuuteen.

– Kuuntelemme hallitusneuvotteluita hörökorvin, koska julkisessa taloudessa on tasapainottamistarvetta. Meidän rahoitus tulee pitkälti opetus- ja kulttuuriministeriön momentilta, joten uhkana on tietysti, että rahoitus on kiristymässä.

Niemelä-Pentin mukaan tahtona on pikemminkin lisätä koulutustarjontaa kuin supistaa sitä. Valmiuksia on kasvattaa tarjontaa esimerkiksi niillä aloilla, joilla on vetovoimaa ja tarvetta työvoimalle.

Suurin osa kiinteistöistä on tarkastelun alla

Kiinteistöjen tulevaisuutta on pohdittu Saija Niemelä-Pentin mukaan tiiviissä yhteistyössä omistajakuntien kanssa.

– Esimerkiksi Kemijärvellä kaupungin omistama kansalaisopisto tulee vuokralaiseksi meidän tiloihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tiivistämme toimintoja ja saamme omistajakunnan jakamaan kiinteistökustannuksia.

Kittilässä on kolme kiinteistöä, joista kaksi on myyntilistalla. Yhteen myynnissä olevaan opetuskiinteistöön on tarkoitus jäädä vuokralle. Asuntolasta aiotaan luopua, koska oppilaitos tarjoaa jatkossa asuntoja vain oppivelvollisille. Kuntayhtymälle on jäämässä Levillä sijaitseva Wellevi, jota aiotaan kehittää koulutuskäytössä.

Kemijärvellä on tavoitteena on tiivistää nykyisiä toimintoja vuokrata osa tiloista muuhun käyttöön. Asuntolasta aiotaan luopua myös Kemijärvellä.

Nykyistä pienempiin tiloihin aiotaan mahtua myös Sodankylässä ja laittaa muut tilat vuokralle. Sodankylässä olevista asuntoloista toinen on aikomus jättää omaan käyttöön ja toinen laittaa myyntiin.

Rovaniemellä myyntilistalla ovat Kairatien kiinteistöt, Porokadun yksikkö, Korvanrannan kiinteistö, Jokiväylä 13 sekä toinen Jokiväylän asuntoloista.

Rovaniemellä koulutus aiotaan keskittää Jänkätielle ja Jokiväylä 9:n kiinteistöihin, mutta Santasportin rakennukset jäävät omaksi kokonaisuudekseen.

Suosittelemme sinulle