Hyppää sisältöön

Koulu stressaa, mutta ei tarjoa apua – Yle uutisluokan haastattelema koulukuraattori lisäisi stressinhallinnan opetusta kouluihin

Kouluarki voi välillä stressata. Kuraattorin mukaan helpoimmin kuormittuvat seitsemäsluokkalaiset, joille tulee yhtäkkiä paljon uutta opittavaa, ja yhdeksäsluokkalaiset jatko-opintoja miettiessä.

14-vuotias Tea Hohtari ja 16-vuotias Kiira Nyy kokevat erityisesti kokeet stressaavina. He toivoisivat, että oppilaiden mielipidettä kuultaisiin esimerkiksi koealueiden laajuudessa.
Yle Uutisluokka

Koululaisten vastuu omissa opinnoissa pärjäämiseen kasvaa yläkouluun siirryttäessä, mutta stressin- tai ajanhallintaa ei juuri opeteta.

Kokeita on enemmän, niihin opeteltavat alueet ovat laajempia ja oppilaan on itse opittava suunnittelemaan ja hallitsemaan ajankäyttöään opinnoissa.

Keminmaan koulukuraattori Tarja-Tuulikki Laine kertoo, että apua hakevat erityisesti seitsemäsluokkalaiset, joille tulee yhtäkkiä paljon uutta opittavaa, ja yhdeksäsluokkalaiset jatko-opintoja miettiessä.

Keminmaan keskuskoulun yhdeksäsluokkalainen Kiira Nyy kertoo, että koulun aiheuttama stressi syntyy erityisesti kokeista ja esitelmistä.

– Enemmän voitaisiin kuunnella oppilaiden mielipidettä esimerkiksi aihealueiden suuruuteen liittyen, sanoo Keminmaan keskuskoulun yhdeksäsluokkalainen Kiira Nyy.

Kaikille koulun aiheuttaman stressin helpottaminen ei ole helppoa. Esimerkiksi oman ajan jakaminen koulun, kokeisiin valmistautumisen ja vapaa-ajan kesken ei kaikilta onnistu ilman apua.

Laine ehdottaa ratkaisuksi sitä, että koulussa voitaisiin jopa opettaa stressinhallintaa oppilaille.

– Nykymaailmassa moni asia aiheuttaa stressiä, niin eivät ne olisi yhtään huonoja taitoja opiskella, Laine muistuttaa.

Työryhmä: Tuukka Murtovaara, Aino-Sointu Niskakoski, Lilja Pauna, Lenni Koivuniemi, Hugo Heikka, Senja Jauho, Keminmaan keskuskoulun Yle Uutisluokka ja Laura Valta, uutiskummi / Yle. Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle