Hyppää sisältöön

Jyväskylässä tehdään tekstiiliä brasilialaisesta puusta, ja se on ympäristöystävällisempää kuin puuvilla

Uuden tehtaan takana ovat suomalainen Spinnova ja brasilialainen Suzano. Tällä hetkellä kuitua voidaan tuottaa noin 1 000 tonnia vuodessa.

Jyväskylässä sijaitseva Woodspin-tehdas on Suzanon ensimmäinen tuotantolaitos Brasilian ulkopuolella.
Ada Lassuri

Suomalainen tekstiiliteollisuuden yritys Spinnova ja maailman suurin markkinasellun tuottaja, brasilialainen Suzano aloittivat yhteistyön Jyväskylässä.

Uudella Woodspin-tehtaalla tuotetaan puusellusta valmistettavaa Spinnova-kuitua. Sitä käytetään esimerkiksi vaatteissa.

Spinnovan valmistaminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin puuvillan tai viskoosin.

Sen tuntu kuitenkin muistuttaa puuvillaa. Esimerkiksi H&M, Marimekko ja Adidas ovat käyttäneet kyseistä kuitua tuotteissaan.

Tehtaalla yritykset voivat valmistaa kuitua ensimmäistä kertaa suurella mittakaavalla.

Woodspin on suomalaisen Spinnovan ja brasilialaisen Suzanon yhteisyritys. Tehtaan tuotannosta vastaa Woodspin, teknologian toimittaa Spinnova ja raaka-aineesta eli sellusta vastaa Suzano.

Jyväskylässä sijaitseva tehdas on Suzanon ensimmäinen tuotantolaitos Brasilian ulkopuolella.

Tavoitteena toinenkin tehdas

Suomalaisyrityksen mukaan Woodspin-tehtaan tuotanto on täysin päästötöntä, ja tuotannon ainoa sivutuote on lämpö. Laitos ei tarvinnut ympäristölupaa toimintaansa varten.

Spinnova-kuitua voidaan tehdä monista teollisuuden sivutuotteista, mutta tehtaan raaka-aineeksi valikoitui sellu sen saatavuuden vuoksi. Sellu tuodaan tehtaalle Brasiliasta.

– Pieni tiimi ei voi pärjätä yksin, ja tämän takia meillä on ollut alusta asti teollisia kumppaneita, sanoo Spinnovan teknologiajohtaja Juha Salmela.

Tällä hetkellä Woodspin-tehtaalla voidaan tuottaa kuitua noin 1 000 tonnia vuodessa. Suunnitteilla on, että yritykset perustaisivat myös toisen, nykyistä suuremman tehtaan.

Sen sijainti ei kuitenkaan ole vielä tiedossa. Joka tapauksessa tavoitteena on, että kymmenen vuoden päästä yritykset voisivat valmistaa Spinnovaa miljoona tonnia vuodessa.

– Tällä hetkellä suurin haaste liittyy mittakaavan kasvattamiseen, jotta voimme todella saada aikaan muutoksen, ja ratkaista globaalin tekstiiliteollisuuden ongelmia, toteaa Spinnovan va. toimitusjohtaja Ben Selby.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta perjantaihin 26. toukokuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme