Hyppää sisältöön

Poliisi ei epäile rikosta käyttöhuonetempauksessa Helsingissä

Vapaaehtoiset pystyttivät keskiviikkona Dallapénpuistoon teltan, johon huumeita pistämällä käyttävät olisivat voineet tulla käyttämään niitä turvallisesti. Teltta purettiin poliisin pyynnöstä.

Dallapenpuistoon asetettiin laiton huumeiden käyttöhuone. Kuvassa sininen teltta ja taustalla puita ja OP:n konttori.
Helsinkiin pystytettiin teltta, johon huumeita pistämällä käyttävät olisivat voineet tulla käyttämään niitä turvallisesti. Kuvaa on käsitelty kuvassa esiintyvien yksityisyydensuojan takia. Kuva: Rosa Lehtokari
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vapaaehtoiset avasivat keskiviikkona hetkellisesti Helsinkiin huumeiden käyttöhuoneen.

Helsingin poliisi ei ole tässä vaiheessa epäile tapaukseen liittyen rikoksia.

– Meillä ei ole näyttöä, että siellä olisi käytetty laittomia aineita ainakaan sinä aikana, kun poliisi on ollut paikalla. Toki asiat voivat muuttua, jos tulee uutta tietoa, kertoo ylikomisario Patrik Karlsson.

Järjestäjien mukaan kukaan ei ehtinyt saapua käyttämään huumeita ennen poliisin tuloa.

Vapaaehtoiset pystyttivät Dallapénpuistoon teltan, johon huumeita pistämällä käyttävät olisivat voineet tulla käyttämään niitä turvallisesti. Paikalla oli päihdealan ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka tarjosivat ihmisille apua, neuvontaa, puhtaita käyttövälineitä ja syötävää.

– Yksinkertaisesti sanottuna tämä on kansalaistottelemattomuutta, kommentoi Juha-Pekka Pääskysaari, yksi tapahtuman järjestäjistä, keskiviikkona Ylelle.

Poliisi selvitti tilanteen järjestäjien kanssa neuvottelemalla

Noin kello 16.50 keskiviikkona paikalle saapui poliisi, joka pyysi vapaaehtoisia purkamaan teltan.

– Olen ymmärtänyt, että tilanne oli hyvin neuvottelumainen. Järjestäjille kerrottiin, ettei poliisi voi sallia toimintaa. Emme ota kantaa siihen, pitäisikö käyttöhuonekokeilua jossain vaiheessa järjestää. Lainsäädäntö on tällä hetkellä se, että huumausaineiden käyttö on laitonta, ylikomisario Patrik Karlsson kertoo.

Teltta purettiin noin kello 17.20 mennessä.

– Tässä on sellainenkin riski, että kun mainostetaan tilaa, jossa voi käyttää huumeita, joku tulee sinne käyttämään siinä luulossa, että siellä voi vapaasti käyttää. Sitten poliisi tuleekin paikalle ja joutuu antamaan rangaistuksen siitä. Tämä on mielestäni vähän huono yhtälö, Karlsson jatkaa.

Huumeiden käyttö julkisessa tilassa luo turvattomuuden tunnetta

Vapaaehtoisten käyttöhuonetempauksen taustalla oli turhautuminen siihen, että käyttöhuoneiden perustaminen on edennyt niin hitaasti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suosittanut käyttöhuonekokeilun aloittamista Suomessa.

Sen selvityksen mukaan käyttöhuoneet tavoittaisivat kaikkein marginalisoituneimpia huumeiden käyttäjiä ja ne voisivat parantaa ongelmakäyttäjien mahdollisuutta päästä terveyspalveluiden piiriin.

– Huumeiden käyttö on ehdottomasti ongelma Helsingissä. Poliisilla on paljon tehtäviä, joihin huumausaineiden käyttö liittyy joko suoranaisesti tai välillisesti. Jos käyttäjät käyttävät aineita yleisissä vessoissa tai puistoissa, se luo yleistä turvattomuuden tunnetta, ylikomisario Patrik Karlsson sanoo.

Hän muistuttaa, ettei poliisi päätä käyttöhuoneiden sallimisesta, vaan asiaa pitäisi lähestyä lainsäädännön kautta.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesselvitys suositti alkuvuonna, että käyttöhuoneiden kokeilemisesta säädettäisiin oma erillislakinsa.

Tältä vapaaehtoisten pystyttämässä käyttöhuoneessa näytti 25. toukokuuta 2023. Kuvaa on käsitelty kuvassa esiintyvien yksityisyydensuojan takia.

Juttua muokattu 25. toukokuuta 2023 kello 13.48 poistamalla otsikosta sekä ensimmäisestä lauseesta laiton-sana.

Suosittelemme sinulle