Hyppää sisältöön

Maitotilojen määrä on vähentynyt Pohjois-Pohjanmaalla – sama kehitys on koko Suomessa

Pohjois-Pohjanmaalla maitotiloista noin 50 on lopettanut toimintansa viimeisen vuoden aikana.

Lehmä menossa pellolle.
Maitotilallisia on koko ajan vähemmän. Kuvituskuva, jossa lehmä on menossa laitumelle. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Hanna Holopainen,
Riikka Oosi

Maitotilojen ja tuotettujen maitolitrojen määrä on vähentynyt Pohjois-Pohjanmaalla vuoden takaiseen verrattuna.

Luonnovarakeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä maakunnassa oli 817 maitotilaa ja maitoa tuotettiin 94,8 miljoonaa litraa. Nyt maitotiloista noin 50 on lopettanut, ja maitoa tuotettiin tammi–huhtikuussa 93,2 miljoonaa litraa.

Ylipäätään koko Suomessa maitotilat hupenevat kovaa tahtia. Vielä reilut kymmnen vuotta sitten Suomessa oli vain kymmenen kuntaa, joissa ei ollut maitotiloja. Nyt niitä on 35.

Maidon kuljetusmatkat voivat olla nykyään olla hyvinkin pitkiä varsinkin harvaan asutulla alueella. Pohjois-Pohjanmaallekin maitoa toimitetaan laajalta alueelta.

Maitoa kuljetetaan Oulun meijeriin esimerkiksi utsjokiselta Guttormin tilalta saakka, josta matkaa kertyy 850 kilometriä. Se on sama matka, kuin jos oululaisten maito kuljetettaisiin Tallinnaan jatkojalostukseen.

Maito kulkee pohjoisen pitkiä välimatkoja osin valtion kuljetustuen varassa. Paraikaa käytävissä hallitusneuvotteluissa esimerkiksi ympäristöministeriö on esittänyt ympäristölle haitallisten tukien leikkaamista. Alueellinen kuljetustuki on ministeriön mukaan yksi niistä tuista, jotka lisäävät ympäristön rasitusta.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle