Hyppää sisältöön
Marika Tuominiemi katsoo kameraan.

Kaksisataa päivää

Marika Tuominiemen poika katosi marraskuussa. Ensipäivät menivät etsimiseen, sitten meni toimintakyky. Nyt Tuominiemi kertoo Ylelle, miten hän on selvinnyt painajaisestaan.

Teksti:Tuomas Rimpiläinen
Kuvat:Silja Viitala

Rasmus Takaluoma katosi marraskuussa Lapualla. Tänään siitä on kulunut kaksisataa päivää.

16-vuotiaan Rasmuksen omaisille nuo päivät ovat olleet selviytymiskamppailua. Silti he ovat ottaneet etsinnässä poikkeuksellisen aktiivisen roolin. Rasmuksen äiti Marika Tuominiemi on myös esiintynyt julkisuudessa, koska hän uskoo sen auttavan.

Rasmus katosi Lapualla varhain lauantaiyönä 12. marraskuuta 2022. Äiti teki pojastaan katoamisilmoituksen sunnuntaina 13. marraskuuta.

Marika Tuominiemen ensimmäiset päivät kuluivat melkein ympärivuorokautiseen toimintaan, kun läheiset etsivät Rasmusta päivät ja yöt läpeensä. Tuominiemi rakastaa urheilua ja liikkumista, mutta kun tilanteen vakavuus alkoi selvitä, hänen toimintakykynsä romahti.

– En liikkunut edes kotoa mihinkään, Tuominiemi sanoo.

Kuukausi myöhemmin hän alkoi saada tarmoaan takaisin ja alkoi taas liikkua. Kaikki vapaa-aika menee nykyään perheen pyörittämiseen ja Rasmuksen etsintään. Rasmuksella on kaksi pikkuveljeä ja pikkusisko.

Yle tapasi Tuominiemen toukokuun puolivälissä Lapualla perheen kotona. Haastattelu tehtiin seuraavana päivänä Simpsiön laskettelukeskuksen kuntoportailla.

– Urheilusta tulee hetken helpotusta, mutta eihän tässä silti mikään auta.

Epätietoisuus pahentaa menetystä

Traumapsykoterapeutti Soili Poijula on työssään kohdannut ihmisiä, joiden omainen on tehnyt itsemurhan, joutunut henkirikoksen uhriksi tai kadonnut.

Etsinnöissä ei toistaiseksi ole löytynyt jälkeäkään Rasmuksesta.

Läheisen äkillinen ja väkivaltainen kuolema on omaisille poikkeuksellisen raskas kokemus. Katoamisen aiheuttama tuska on omanlaisensa.

– Voi sanoa, että on yhtä raskasta ellei jopa raskainta kaikesta, jos lopullista vastausta ei saada, Poijula sanoo.

Poijula ei kommentoi Rasmus Takaluoman tapausta vaan puhuu yleisesti aiheesta vuosikymmenten kokemuksensa pohjalta.

– Vanhemman näkökulmasta pahinta katoamisessa on epätietoisuus.

Hän puhuu kahtalaisesta surusta. Samaan aikaan elää toivo, että lapsi löytyy elossa ja kasvaa tietoisuus siitä, että näin ei ehkä tapahdu.

Ympärillä olevat ihmiset menevät eteenpäin ja alkavat olla varmoja, että kadonnut ei löydy elossa. Tahdittomat tai mieleltään järkkyneet ihmiset voivat tällaisessa tilanteessa satuttaa omaisia syvästi.

Marika Tuominiemi kertoo kohdanneensa kaupassa tuntemattoman naisen. Nainen tunnisti hänet mediasta ja sanoi, että kyllä se sinun poikasi vielä löytyy – Lapuanjoesta.

– Minulla oli kuusivuotias tyttö vieressä. Kuinka ajattelemattomia ihmiset voivat olla?

Lapuanjoki toukokuisena kevätpäivänä.
Lapuanjoki virtaa kaupungin keskustan läpi ja laskee Pohjanlahteen Uudessakaarlepyyssä noin 80 kilometrin päässä. Poliisi tutki viime viikolla jokea veneiden ja koirien avustuksella Alahärmän Volttiin saakka. Kuva: Silja Viitala / Yle
Poutun pato Lapuanjoessa.
Virta Lapuanjoessa on voimakas etenkin syksyllä ja keväällä. Poutun pato sijaitsee vajaan kolmen kilometrin päässä Lapuan keskustasta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Poijulan mukaan tututkin voivat sanoa hyvässä tarkoituksessa tahdittomuuksia, mutta heille läheiset pystyvät antamaan helpommin anteeksi.

– Myötätunto on äärimmäisen tärkeää, Poijula sanoo.

Yleistä on, että jotkut läheiset alkavat välttää menetyksen kokenutta, koska eivät itse kestä toisten ahdistusta.

– Pitää ymmärtää, että se sureva ei ole entinen itsensä. Surevasta tuntuu silti usein hyvältä, jos uskalletaan kysyä, kuinka voit.

Läheiset poikkeuksellisen aktiivisia

Läheisten roolia kadonneen henkilön etsinnässä voi Rasmuksen tapauksessa kuvata poikkeuksellisen aktiiviseksi. He ovat järjestäneet etsintöjä, puhuttaneet mahdollisia silminnäkijöitä ja jopa tallentaneet oma-aloitteisesti valvontakameran nauhaa.

Hyvin organisoidussa poliisitutkinnassa tällainen sekaantuminen voisi haitata tutkintaa. Lapuan tapauksessa läheisten ”sekaantuminen” pelasti osan avainasemassa olevasta valvontatallenteesta. Poliisi itse ei onnistunut tallentamaan kyseistä nauhoitusta.

Epäonnistumisesta tekee entistä vakavamman se, että Pohjanmaan poliisilaitoksen omaa konstaapelia epäillään Rasmuksen pahoinpitelystä. Yhteenotto tallentui valvontakameraan.

Hotelli-ravintola Lapuahovin julkisivu.
Viimeinen havainto Rasmuksesta on Lapuahovin Tex Wilder -pubin uloskäynniltä. Lähtiessään hän tallentui ulkokameraan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Hotelli-ravintola Lapuahovi ja Tex Wilder -baari.
Myös kamerat pubin sisällä tallensivat Rasmus Takaluoman ja hänen kanssaan tekemisissä olleiden liikkeitä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Hotelli-ravintola Lapuahovi ja Tex Wilder -baari.
Poliisi epäilee Lapuahovin yrittäjää niskoittelusta, sillä tämä väitti aluksi, että baarin sisältä ei ole videokuvaa. Valvontajärjestelmä on pubissa selvästi havaittavissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Läheiset pitävät mahdollisena, että Rasmus on kadonnut rikoksen uhrina. Toistaiseksi esitutkintakynnys ei poliisin mukaan ole ylittynyt, joten poliisi jatkaa kadonneen etsintää poliisitutkintana eikä epäile rikosta.

Keskusrikospoliisi on esittänyt arvion, että kateisiin jäävistä henkilöistä noin viisi prosenttia on joutunut henkirikoksen uhriksi.

KRP totesi tutkimuksessaan jo vuonna 1996, että osa kaikkein vaikeimmin ratkaistavista henkirikoksista on alkanut katoamistutkintana.

Poliisihallitus korostaa ohjeessaan kadonneiden henkilöiden etsinnästä, että rikoksen mahdollisuus on otettava koko ajan huomioon ja alkutoimet on kirjattava riittävällä huolellisuudella.

Marika Tuominiemi katsoo kameraan.
Vaikka Marika Tuominiemi esiintyy julkisuudessa, hän toivoo perheensä yksityisyyden kunnioittamista. Kuva: Silja Viitala / Yle

Marika Tuominiemelle ja hänen perheelleen tärkeintä on se, että Rasmus löytyy. Samaan aikaan läheiset ovat pyrkineet varmistamaan, että mahdollista todistusaineistoa ei pääsisi katoamaan.

Vaikka oman tuskan julkinen käsittely tuntuisi vastenmieliseltä, monet omaiset tekevät sen, koska julkisuudesta voi olla hyötyä kadonneen etsinnässä. Julkisuudella on varjopuolensa.

Tuominiemi lähti Facebookistakin jo kymmenisen vuotta takaperin.

– Olen ajatellut, että minun ei tarvitse kertoa yhtään mitään itsestäni, Tuominiemi sanoo.

– Nyt nämä asiat ovat ikuisesti netissä.

Rasmus Takaluomaa etsittiin Lapualla viimeksi viime viikolla. Jälkeäkään kadonneesta ei löytynyt.