Hyppää sisältöön

Lappilaiset eivät usko sote-uudistuksen hyötyihin

Lapin maakunnan asukkaat suhtautuvat kriittisesti uuteen soteen, käy ilmi KAKS-kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Hoitaja pistää piikkiä potilaaseen.
Lappilaiset eivät innostuneet sotesta. (Kuvituskuva) Kuva: Antti Mikkola / Yle
Anni Tolppi

KAKS-kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan sote-uudistus ei ole vakuuttanut lappilaisia. Erityistä huolta herättää tasavertaisuuden toteutuminen. Vastaajista lähes joka toinen eli 48 prosenttia uskoo palveluiden tasavertaisuuden heikkenevän uudistuksen myötä.

Tutkimuksessa huomattavan moni arvioi myös, että heidän omat mahdollisuutensa saada laadukkaita sote-palveluita heikkenevät. Näin arvioi 37 prosenttia vastaajista.

Lapissa ajatellaan myös varsin yleisesti, että soten mahdollisuudet hillitä kustannusten kasvua heikkenevät.

Kriittinen suhtautuminen näkyy myös siinä, että vain 12 prosenttia alueen kyselyvastaajista uskoo uudistuksen parantavan sotepalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta perustasolla. Samalla lähes joka toinen ajattelee näiden heikentyvän sote-uudistuksen myötä.

Lapissa ei haluta siirtää kuntien tehtäviä hyvinvointialueelle

Tutkimuksessa vastaajille esitettiin joukko sote-uudistuksen jälkeen kunnille jääviä tehtäviä. Heiltä kysyttiin, mitkä kaikki kunnille jäävistä tehtävistä ovat sellaisia, jotka tulisi siirtää hyvinvointialueen tai maakunnan vastuulle.

Siirtohalut ovat vähäisiä, sillä enemmistön mielestä mikään tehtävä ei osoittautunut sellaiseksi, joka voitaisiin vastaisuudessa siirtää kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle.

Jonkin verran kannatusta sai elinkeinotoiminnan ja kulttuurin siirtäminen hyvinvointialueille.

Sote-uudistus tarkoittaa sitä, että vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta 21 uudelle hyvinvointialueille.

Tutkimus tehtiin tammikuussa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle