Hyppää sisältöön

Poliisina esiintynyt mies yritti huijata vanhuksilta pankkitunnukset – hovioikeus kovensi vankeustuomiota

Hovioikeuden tuomion mukaan mies etsi nimien perusteella uhreiksi iäkkäitä ihmisiä ja yritti käyttää näiden luottamusta hyväksi.

Helsingin hovioikeuden kyltti syyskuussa 2022.
Hovioikeuden mukaan teoissa käytettiin hyväksi uhrien erityistä heikkoutta ja turvatonta tilaa. Arkistokuva Helsingin hovioikeudesta syksyllä 2022. Kuva: Silja Viitala / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hovioikeus on koventanut valepoliisihuijauksessa mukana olleen miehen tuomiota.

Vuonna 1991 syntynyt mies tuomittiin kahden vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen 23:sta eri rikoksesta. Suurin osa on törkeän petoksen yrityksiä ja virkavallan anastuksia, mikä tarkoittaa poliisina esiintymistä.

Hovioikeuden mukaan tuomittu ja tuntemattomaksi jäänyt henkilö soittivat poliiseina esiintyen lukuisille vanhuksille. Uhrit yritettiin saada luovuttamaan pankkitunnuksensa, maksukorttinsa tai rahavaransa huijaajalle.

Valepoliisihuijaukset tapahtuivat kesäkuussa 2018 Helsingissä.

Helsingin käräjäoikeudessa mies oli saanut kyseisistä rikoksista yhden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion. Käräjäoikeus otti huomioon miehen aiemmat tuomiot rangaistusta alentavina.

Hovioikeus poisti rangaistuksesta tämän alennuksen suurelta osalta. Osa aiemmista tuomioista oli huomioitu jo muissa miehen saamissa tuomioissa.

Oikeus: Tuomittu soitti uhreille

Puhelut soitettiin tuomitun ajamasta autosta, jotta niiden paikantaminen olisi vaikeutunut. Tapauksessa oli kaikkiaan yhdeksän 72–94-vuotiasta uhria.

Hovioikeudessa arvioitiin tuomitun osallisuutta tekoon. Tuomitun mukaan hän ei osallistunut puhelujen soittamiseen. Esitutkinnassa hän oli tunnustanut soittaneensa puheluita, mutta hän peruutti tunnustuksensa myöhemmin.

Hovioikeus katsoi, että tuomittu soitti puheluja uhreille. Autossa mukana ollut nainen todisti kahden miehen soittaneen uhreille. Oikeuden mukaan valepoliisit etsivät uhrinsa iäkkäiden ihmisten nimiltä vaikuttavien etunimien perusteella numerotiedustelusta.

Hovioikeuden tuomion mukaan tekijät valitsivat uhreiksi iäkkäitä ihmisiä, joihin oli poliisina esiintyen helppoa luoda luottamussuhde. Tuomion mukaan teoissa käytettiin hyväksi uhrien erityistä heikkoutta ja turvatonta tilaa. Tällä perusteella hovioikeus luokitteli teot törkeiksi.

Teot jäivät yhtä tapausta lukuun ottamatta yrityksen asteelle.

Suosittelemme sinulle