Hyppää sisältöön

Kuopiossa etsitään paikkaa pienydinvoimalalle – pelkkä lupaprosessi voisi kestää kuusi vuotta

Kuopion Energia on ryhtynyt selvittämään pienydinvoiman mahdollisuuksia kaukolämmön tuotannossa. Ydinvoimala voisi korvata osan Haapaniemi 2 -voimalaitoksen kattilan tehosta.

Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos.
Pienydinvoimala voisi korvata osan Kuopion Energian nykyisen voimalaitoksen tehosta Kuopiossa. Kuva: Jukka Eskanen / Yle
Pekka Niiranen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Savossa sijaitseva Kuopion Energia on aloittanut selvityksen, jonka tavoitteena on kartoittaa mahdollisuudet ryhtyä tuottamaan kaukolämpöä ydinvoimalla.

– Haapaniemen voimalaitoksen suurempi kattila on tulossa käyttöikänsä päähän vuonna 2035. Sen tehon korvaamiseksi mietitään erilaisia vaihtoehtoja, perustelee Kuopion Energian kehityspäällikkö Petri Turtiainen.

Kuopion Energia on tilannut asiassa selvityksen konsulttiyhtiö Afrylta. Aiemmin Fortum on kertonut selvittävänsä asiaa Torniossa.

Sopivia paikkoja jo etsitään

Huhtikuussa alkaneen selvitystyön aikana katsotaan, olisiko Kuopiosta mahdollista löytää pienydinvoimalalle sopiva sijoituspaikka.

– Pienydinvoimala vaatii sijoittamisen kaukolämpöverkon ja kaupungin lähistölle tai jopa kaupunkialueelle, Turtiainen selventää.

Nykyiset ydinvoimalaitosten suoja- ja turva-aluemääräykset ovat hyvin vaativia, mutta tulevaisuudessa niihin on Turtiaisen mukaan odotettavissa pienydinvoimaloiden vuoksi muutoksia.

– Silloin voidaan puhua muutaman sadan metrin rajoituksista esimerkiksi asumiseen ja sairaalaan. On täysin mahdollista löytää tällainen verrattain pieni alue Kuopion alueella.

Kuopion Energian kehityspäällikkö Petri Turtiainen Haapaniemen voimalaitoksen edustalla.
Petri Turtiaisen mukaan mahdollisen pienydinvoimalan pitäisi sijoittua lähelle nykyistä kaukolämpöverkkoa. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Tavoitteena kaukolämmön tuottaminen

Pienydinvoimalalla olisi mahdollista tuottaa höyryä sähkön tuotantoon tai lämpöä kaukolämpöön. Kuopion Energialle näistä riittää jälkimmäinen vaihtoehto.

– Me tarkastelemme sitä tässä vaiheessa pelkästään kaukolämmön näkökulmasta, Turtiainen sanoo.

Ydinvoima ei hänen mukaansa olisi kuitenkaan ainoa kaukolämmön lähde.

– Loppu voitaisiin tuottaa polttamalla, lämpöpumpuilla, sähkökattilalla tai mahdollisilla hukkalämmöillä.

Pienydinvoimala ei Turtiaisen mukaan lopettaisi nykyistä voimalan rekkarallia, mutta se voisi vähentää sitä merkittävästi.

– Nykytekniikalla kylmällä säällä meille tulee pahimmillaan sata rekkaa vuorokaudessa.

Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos.
Haapaniemen kakkosvoimalan kattila on tulossa käyttöikänsä päähän vuonna 2035. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Välitarkastelu edessä syksyllä

Konsulttiselvityksen on määrä valmistua tämän vuoden syksyllä, jolloin pitäisi olla selvillä myös mahdollisia sijoituspaikkoja.

– Sen jälkeen katsotaan, jatketaanko suunnittelua.

Turtiainen uskoo prosessin jatkuvan pitkään myös sen jälkeen, jos Kuopion Energia päätyisi jossain vaiheessa tekemään varsinaisen investointipäätöksen.

– Pienydinvoimalan lupakäsittely voisi olla jopa kuusi vuotta, sillä jokaisesta luvasta olisi mahdollista valittaa.

Suosittelemme