Hyppää sisältöön

Ohjaaja Aki Kaurismäki palasi Suomeen kesken Cannesin elokuvajuhlien – ei osallistu lauantain palkintoseremoniaan

Cannesin elokuvajuhlien palkinnot jaetaan lauantai-iltana. Kaurismäen Kuolleet lehdet on yksi suurimmista ennakkosuosikeista Kultaisen palmun saajaksi.

Jussi Vatanen (toinen vasemmalta), Aki Kaurismäki (keskellä) ja Alma Pöysti (toinen oikealta) lehdistötilaisuudessa Ranskan Cannesissa 23. toukokuuta 2023.
Aki Kaurismäki (keskellä) vastaili ja vitsaili toimittajille lehdistötilaisuudessa tiistaina, mutta palasi Suomeen keskiviikkoiltana. Kuva: Mohammed Badra / EPA
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

CANNES

Ohjaaja Aki Kaurismäki on palannut Suomeen kesken Cannesin elokuvajuhlien. Ylen tietojen mukaan hän ei siis osallistu lauantaina pidettävään palkintogaalaan.

Maanantai-iltana ensi-iltansa saanut Kaurismäen uusi elokuva Kuolleet lehdet sai Cannesissa erinomaisen vastaanoton ja on yksi suurimmista ennakkosuosikeista festivaalin pääpalkinnon Kultaisen palmun saajaksi.

Kuolleet lehdet -elokuva on edelleen kriitikoiden listan kärjessä, kun näkemättä on vielä neljä elokuvaa.

Kaurismäen elokuva on valittu Cannesin pääsarjaan jo viidettä kertaa. Vuonna 2002 hänen elokuvansa Mies vailla menneisyyttä voitti festivaalin niin sanotun kakkospalkinnon eli Grand Prix’n.

Kaurismäki oli yksi festivaalin odotetuimmista ohjaajavieraista, mutta hän oli Cannesissa silminnähden vaivaantunut kaikesta huomiosta.

Suomalaisohjaaja ei antanut Cannesissa lainkaan yksityishaastatteluja niin suomalaiselle kuin kansainvälisellekään medialle. Kaurismäki kieltäytyi myös Ylen haastattelupyynnöstä torstaina.

Kaurismäen uuden elokuvan teatteriesitys- ja levitysoikeudet on ostettu jo useisiin maihin Euroopassa ja muualla maailmassa. Kansainvälinen levitys- ja tuotantoyhtiö MUBI ilmoitti keskiviikkoiltana hankkineensa elokuvan oikeudet Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä Iso-Britanniaan ja Irlantiin.

Katso tästä Aki Kaurismäen lehdistötilaisuus Cannesissa. Kansainvälinen tilaisuus on pääosin englanninkielinen.

Lisäys 25.5.2023 klo 13.32: Tiedot elokuvan kansainvälisestä levityksestä.

Suosittelemme sinulle