Hyppää sisältöön

Lappeenrantalaisnainen teki hurjan yleisurheilutuloksen, jota ei kukaan ole Suomessa aiemmin tehnyt

Satu Lipiäinen pitää nyt hallussaan naisten 12 tunnin juoksun maailmanennätystä. Tulos, reilut 153 kilometriä, on niin kova, ettei Suomessa edes yksikään mies ole sellaista aiemmin juossut.

Ultrajuoksija Satu Lipiäinen.
Satu Lipiäinen juoksee 12 tunnissa pitemmälle kuin kukaan muu nainen maailmassa tai mies Suomessa. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ville Toijonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrantalainen Satu Lipiäinen juoksi viime viikonloppuna Kokkolassa järjestetyssä ultrajuoksutapahtumassa uuden 12 tunnin juoksun naisten maailmanennätyksen. Tulos, 153,6 kilometriä, on luonnollisesti myös uusi naisten Suomen ennätys, mutta siihen tulokseen ei ole Suomessa pystynyt myöskään yksikään mies.

Suomen urheiluliiton mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa nainen on virallisissa yleisurheilulajeissa tehnyt paremman Suomen ennätyksen kuin mies.

– Olen odottanut, että näin voi käydä, koska ultrajuoksussa eivät dominoi ominaisuudet, jotka ovat miehillä parempia. Se ei ole niin nopeus- ja voimatyyppinen laji, vaan siihen vaikuttaa esimerkiksi se, mitä pään sisällä tapahtuu. Se tasavertaista sitä tilannetta, pohtii Lipiäinen.

Ultrajuoksija Satu Lipiäinen.
Pitkän juoksun aikana pään sisään ei saa päästää huonoja ajatuksia. Juoksuun on tehtävä suunnitelma etukäteen ja sitä on pyrittävä noudattamaan, sanoo Lipiäinen. Kuva: Kalle Lipiäinen

Pari päivää maaliintulon jälkeen Lipiäinen tunnustaa olevansa väsynyt, mutta kipuja ei juurikaan ole.

– Ei tullut rakkoakaan jalkaan, mutta se on kyllä eka kerta. Olo on kahden vuorokauden jälkeen väsynyt, mutta paikat eivät ole juurikaan kipeät, Lipiäinen kertoo.

Kamppailua pään sisällä

Vaikka lopputulos oli maailmanluokkaa, ei koko 12 tunnin matka edennyt helposti – henkistä kamppailua piti käydä.

– Oli vaiheikas juoksu. Alku lähti vähän nihkeästi käyntiin, tuntui että pää ei oikein päässyt mukaan. Jossain neljän tunnin kohdalla tuntui, ettei tästä tule mitään.

Tässä vaiheessa Lipiäinen pohti jo keskyttämistä.

– Mutta sitten pään sisällä neuvottelin jonkin aikaa ja totesin, että ei tässä nyt keskeytetä, jos ei oikeasti ole mitään ongelmaa, kertaa Lipiäinen juoksuaan.

Kuuntele Satu Lipiäisen haastattelu

Lipiäinen harjoittelee osittain samalla tavalla kuin maratoonari. Hän juoksee kahdesti päivässä. Kolme treeniä viikossa on kovempitempoisempia ja kerran viikossa hän juoksee pitemmän lenkin.

– Se on pisimmillään jotain 60 kilometriä, mutta niin pitkiä tulee aika harvoin.

Juosten Ateenasta Peloponnesoksen niemimaan sydämeen Spartaan

12 tunnin ultrajuoksun kilometrimäärät ovat tavalliselle ihmiselle suuria ihmettelyn aiheita. Niin sekin vertaus, että Lipiäinen on parantanut tulostaan kuudessa vuodessa 35 kilometrillä.

Ultrajuoksija Satu Lipiäinen syö energiapatukkaa.
Ennätysjuoksun aikana Lipiäinen nautti 24 kappaletta geelejä, 12 kappaletta energiamarmeladeja sekä 10 litraa urheilujuomaa. (kuva kesältä 2022) Kuva: Tomi Hänninen

Lipiäisellä on nyt suomenmestaruus 50 ja 100 kilometrin, 100 mailin sekä 6 tunnin ja 12 tunnin juoksuissa. Seuraava, vielä isompi unelma on edessä syksyllä.

– 264 kilometriä Ateenasta Spartaan. Joskus 10-vuotiaana bongasin Spartathlonin ja totesin, että tommoinen pitää joskus päästä juoksemaan. Mä lähden nyt toteuttamaan sitä lapsuuden haavetta Kreikkaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna, päättää Lipiäinen.

Kolme juoksijaa kilparadalla.
Satu Lipiäinen juoksi jo marraskuussa 2021 Joensuu Night run -kilpailussa uuden Suomen ja pohjoismaiden 12 tunnin juoksun ennätyksen 140,920 km. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

27-vuotias Lipiäinen on LUT-yliopistosta valmistunut tekniikan tohtori ja työskentelee parhaillaan Lappeenrannassa yliopiston tutkijana. Lähes yhdeksän kilometrin työmatkansa Lipiäinen hyvin usein tekee juosten.

Lipiäinen edustaa joensuulaista Ultrajuoksuseura Sisua.

Suosittelemme sinulle