Hyppää sisältöön

Leikkipuistoon tuotiin aggressiivisista lokeista varoittava kyltti Tampereella – yhdellä konstilla lokkihyökkäyksen voi yrittää estää

Tamperelaisessa leikkipuistossa varoitetaan poikasiaan puolustavasta lokkiemosta. Nyt puistossa on rauhallista, mutta poikasten kuoriuduttua tilanne voi muuttua.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojeluvastaava Jukka T. Helin kommentoi videolla lokkien ja ihmisten yhteiseloa Tiitiäisen puistossa. Video: Maria Salovaara / Yle, Matias Väänänen / Yle.
Maria Salovaara

Alkukesä tuo myös kaupunkialueille pesintäänsä suojelevat lintuvanhemmat. Tänä vuonna esimerkiksi Tampereella Tiitiäisen satupuistoon on pesiytynyt kalalokki.

Tampereen infra on tuonut paikalle varoituskyltit, joissa leikkipuiston kävijöitä varoitetaan ärhäkkäästä lintuemosta.

Toistaiseksi tilanne on kuitenkin rauhallinen. Kaikki kävijät eivät välttämättä ole varoituskylttejä edes huomanneet, jos sitten muniaan hautovaa lokkiakaan.

– Lokki näyttää hyvin rauhalliselta, vaikka vilinää on ja ihmiset kulkevat hyvin läheltä pesäpaikkaa, sanoo Jukka T. Helin Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Vaikka leikkipuistokävijöiden ja pesivän lokin yhteiselo näyttää sujuvan varsin mallikkaasti, varoitus poikasiaan puolustavasta linnusta ei ole turha.

Varovaisuutta tarvitaan erityisesti sitten, kun poikaset aikanaan kuoriutuvat. Lentokyvyttömiä ne ovat noin kuukauden ajan.

– Silloin on syytä katsoa, missä poikaset tepastelevat. Emot saattavat olla aggressiivisempia kuin nyt hautomisvaiheessa. Kasvettuaan poikaset kyllä siirtyvät kauemmas pesän lähettyviltä.

Kalalokki pesässään.
Kalalokki on rakentanut pesänsä Tiitiäisen satupuistoon katoksen päälle. Se ei reagoinut sen koommin leikkiviin lapsiin kuin ohitse kulkeviin ihmisiinkään. Kalalokki on rauhoitettu. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Käden nosto voi auttaa

Kun on leikkipuistossa lasten kanssa, lokkitilannetta kannattaa tarkkailla. Jos lokinpoikasia näkyy maassa, on alue syytä kiertää hieman etäämmältä. Mahdollista lokkihyökkäystä ei voi estää, mutta yhtä konstia voi tilanteessa kokeilla.

– Käden voi nostaa pystyyn pään yläpuolelle, tai sitten kepin tai vaikka sateenvarjon. Se ei estä hyökkäystä, mutta pitää linnun etäämmällä, Helin vinkkaa.

Lokki reagoi joko ulostamalla päälle tai syöksymällä ihmistä kohti. Kumman se valitsee?

– Se riippuu ihan siitä, millä tuulella se sattuu olemaan. Se voi tehdä myös molempia. Kalalokki tosin harvemmin käy ihan kimppuun vaikka se läheltä päätä voi mennäkin. Tiira on tässä suhteessa pahempi, Helin sanoo.

Aggressiivisista lokeista kertova kyltti Tiitiäisen puistossa Tampereella.
Varoituskyltti Tiitiäisen satupuistossa. Pesimäpaikkaan on hyvä pitää hieman etäisyyttä, vaikka lintu käyttäytyisikin rauhallisesti. Helinin mukaan linnut ovat yksilöitä ja osa reagoi häiriöön äkäisemmin kuin toiset. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Miksei järvenranta kelpaa?

Helinin mukaan yleisin kaupunkioloissa pesivä lokki on kalalokki. Miksi ne valitsevat komean järvinäköalan sijaan meluisan leikkipuiston tai kerrostalon katon keskellä kaupunkia?

Helin keksii heti monta syytä.

– Esimerkiksi petoja on vähemmän kuin maan tasalla. Lisäksi lokit ovat huomanneet, että kaupungissa löytää helposti ruokaa. Kalalokille kelpaa jäätelö siinä missä kalakin.

Joskus syynä voi olla se, että helppoa ruokaa on ollut tarjolla eli lokkeja on ruokittu. Myös ylitsepursuavat roskikset houkuttelevat lintuja.

– Niitä ei missään tapauksessa pidä ruokkia, ne löytävät kyllä syötävää itsekin, Helin sanoo.

Kalalokki istumassa lyhtypylvään päällä.
Lokit tekevät pesimäaikaan saumatonta yhteistyötä. Kun toinen hautoo, toinen vartio ympäristöä. Vartiovuorossa ollut lokki istahti välillä valotolpan päälle. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Voiko pesän siirtää tai hävittää?

Jos lokki ehtii tehdä pesän katolle, sitä ei saa hävittää. Pesät ovat pesintäaikana lailla suojattuja.

Jos lokeista tai tiiroista aiheutuu kohtuutonta haittaa, voi pesän hävittämiseksi hakea erillistä lupaa ely-keskukselta.

Peruste pesän siirrolle tai hävittämiselle ei Jukka T. Helinin mukaan ole vielä se, että se sijaitsee lasten leikkipuistossa.

– Jos nyt pesä on vaikkapa terveyskeskuksen oven yläpuolella ja häiriö on huomattava, perusteet poikkeusluvalle saattavat täyttyä.

Suosittelemme sinulle