Hyppää sisältöön

Viisi vartijaa joi alkoholia Riihimäen vankilassa uudenvuodenyönä ja vaaransi vankilan turvallisuuden – kaikille potkut

Rikosseuraamuslaitos kertoo irtisanomisten perusteiksi epäasiallisen käytöksen, vakavan virkavelvollisuuden laiminlyönnin sekä vakavan laitosturvallisuuden vaarantamisen.

Riihimäen vankilan C3-osaston käytävä 15. maaliskuuta 2016.
Riihimäen vankila on Suomen korkeimman turvaluokituksen vankila. Arkistokuva. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Lauri Rautavuori

Rikosseuraamuslaitos (Rise) on irtisanonut viisi Riihimäen vankilan virkamiestä.

Riihimäen vankilan yksikönpäällikkö Tomi Tuovinen kertoo Ylelle, että irtisanomisten taustalla on alkoholin käyttö virkatehtävissä.

– Viisi vartijaa joi alkoholia virkatehtävissä ilta- ja yövuorossa uudenvuodenyönä, Tuovinen kertoo.

Virkamiesten toiminta on Risen mukaan vaarantanut vankilan turvallisuuden. Irtisanomisten perusteiksi Rise luettelee virkamiesten epäasiallisen käytöksen, vakavan virkavelvollisuuden laiminlyönnin sekä vakavan laitosturvallisuuden vaarantamisen.

Tomi Tuovisen mukaan on ilmennyt muitakin vakavia laiminlyöntejä, jotka olisivat voineet vaarantaa vankien ja muun henkilökunnan turvallisuuden esimerkiksi tulipalon syttyessä.

Hän ei kerro muista laiminlyönneistä tarkemmin, sillä ne liittyvät vankilan sisäiseen turvallisuuteen.

Tuovinen tuomitsee vartijoiden toiminnan jyrkästi. Vankilassa on ilta- ja yöaikaan huomattavasti pienempi miehitys kuin päivällä. Viisi virkamiestä on merkittävä osa yöllistä henkilökuntaa.

– Jos he eivät ole työkunnossa, ja tapahtuu mitä tahansa erityistä, silloin voi vaarantua sekä yksittäisten vankien, henkilökunnan jäsenten tai koko laitoksen turvallisuus.

”Erittäin poikkeuksellista”

Valtion virkamieslain mukaan virkasuhde voidaan irtisanoa erityisen painavasta ja virkamiehestä johtuvasta syystä. Rikosseuraamuslaitos katsoo, että sillä oli riittävät syyt irtisanoa virkamiehet.

Työnantaja on menettänyt luottamuksensa irtisanottuihin virkamiehiin, ja heidän tekonsa ovat olleet omiaan vaarantamaan yleisen luottamuksen viranomaisen toimintaan sen lisäksi, että he vaaransivat vankilaturvallisuuden, Risen tiedotteessa todetaan.

– Olen ollut 26 vuotta alalla, enkä ole vielä ikinä nähnyt, että näin monta virkamiestä irtisanotaan yhtä aikaa. Tämä on erittäin poikkeuksellista, Riihimäen vankilan yksikönpäällikkö Tomi Tuovinen kommentoi.

Rise halusi tiedottaa asiasta omaehtoisesti.

– Vaikkei tämä ole meille hyvää mainetta, tarkoituksemme on rakentaa avoimuudella luottamusta toimintaamme, Tuovinen sanoo.

Uusien vartijoiden rekrytointi ei ole vielä alkanut. Tuovisen mukaan viiden vartijan lovi on vankilalle merkittävä, eikä uusien löytäminen ole tällä hetkellä helppoa.

Rise on pidättänyt kaikki virkamiehet virasta irtisanomisajaksi. He voivat valittaa Risen päätöksestä.

Suosittelemme sinulle