Hyppää sisältöön

Työvoimapula edelleen Pohjois-Pohjanmaan suuri ongelma, todetaan tuoreessa alueraportissa

Pohjois-Pohjanmaalla on edelleen vaikea työvoimapula, vaikka työllisyystilanne onkin heikentynyt. Osaajista on pulaa myös tulevina vuosina, ennakoi tuore aluetalouden raportti.

Leikkaussalihoitaja Carita pesee käsiään ennen leikkaussaliin menoa.
Yksi ala, jossa Pohjois-Pohjanmaalla on jatkuva pula tekijöistä on hoito- ja hoivapalveluissa. Myös metallialalla ja konepajoissa on pulaa tekijöistä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Risto Degerman

Pohjois-Pohjanmaan aluetalous on kärsinyt kustannusnoususta ja heikentyneestä kysynnästä kuluvan talven aikana. Moni työnantaja on sopeutunut tilanteeseen vähentämällä työvoimaansa, mutta dramaattista muutosta heikompaan ei ole tapahtunut ja useilla toimialoilla tilanne on vakaa.

Maakunnan eri seuduilla talouden ja työllisyyden odotetaan piristyvän ensi vuoden puolella. Nämä huomiot ilmenevät tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut Pohjois-Pohjanmaata kuvaavan osuuden.

Vaikka työttömyystilanne onkin viime aikoina heikentynyt, suurin ongelma maakunnan työmarkkinoilla on Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan työvoimapula.

Ely-keskuksen alueellisia kehitysnäkymiä arvioivassa raportissa todetaan, että työvoiman ylitarjonta keskittyy lähes kokonaan Oulun seudulle, mutta muualla maakunnassa tilanne on toinen. Moniin auki oleviin työpaikkoihin ei tahdo löytyä tekijöitä ja suurin osaajapula on sosiaali- ja terveyspalveluissa, metalli- ja konepajateollisuudessa, varhaiskasvatuksessa, ICT:ssä sekä kone- ja laitekorjauksessa.

Raportissa arvioidaan, että näkyvissä ei ole pitkäaikaista matalasuhdannetta, vaikka tuleva vuosi onkin hitaan kasvun aikaa. Arvion mukaan vuoden päästä talouskasvu lisää työvoiman kysyntää. Talouden elpyminen kiristää edelleen kilpailua osaavista tekijöistä.

Pohjois-Pohjanmaan yrityskannassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime aikoina. Kohonneet korot sekä lainansaannin haasteet hidastavat yritysten suuria investointeja ja sijoittajien varovaisuus on kasvanut.

Maataloudessa kustannus- ja kannattavuuskriisi jatkuvat ja näkymät ovat useilla tiloilla edelleen haasteelliset. Korkea energian hinta on lisännyt selvästi maaseutuyritysten halua investoida mm. aurinkosähköjärjestelmiin, bioenergiaan ja biokaasuun.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle