Hyppää sisältöön

Huijarit väärensivät kuitin ja saivat liki 20 000 euron timattikellon haltuunsa

Kello oli ollut kaupan tori.fi-alustalla. Tapaus sattui tammikuussa.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.
Epäillyt saivat rikoshyötyä väärentämällä maksutositteita. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Clarissa Jäärni

Helsingin poliisi tutki keväällä rikoksia, joissa ostajia huijattiin tekaistulla maksukuitilla.

Epäillyt esittivät ostajan roolissa tori.fi-alustalla myyjille väärennettyjä maksukuitteja, jotka näyttivät aidoilta. Niiden avulla epäillyt saivat huijattua myytävänä olleet tavarat itselleen.

Helsingin käräjäoikeus antoi törkeää petosta ja rahanpesua koskevissa tapauksissa tuomion toukokuussa. Rikoskokonaisuus sisälsi yli 20 petosta, joita tutkittiin Helsingin poliisissa.

Törkeä petos ja rahanpesu tapahtuivat tammikuussa 2023. Tuolloin kaksi epäiltyä erehdytti asianomistajaa, joka myi kulta-timanttikelloa.

Kello oli kaupan tori.fi-vertaismyyntialustalla. Epäillyt lähestyivät asianomistajaa ja sopivat kaupat sekä hinnan, joka oli 18 500 euroa.

Tapaamisessa toinen epäillyistä esitti myyjälle väärennetyn maksukuitin puhelimestaan ja asianomistaja luovutti kellon.

– Saamme tällaisista tapauksista ilmoituksia ja tietoa melko usein. Vaikka kaupat tehdään kasvotusten, on tärkeää varmistaa, että rahat ovat oikeasti tulleet tilille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Rautiainen poliisin tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että rikosilmoitus kannattaa tehdä heti, jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi. Vaikka rahoja ei saisi takaisin, poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia ja mahdollisesti pysäyttämään rikollisen toiminnan.

Poliisin verkkosivuilla kerrotaan petosrikollisuuden tunnusmerkistöstä ja annetaan vinkkejä verkko-ostajille.

Suosittelemme sinulle