Hyppää sisältöön

Kokkolan raatihuoneelle edustustiloja? Sitä ennen arvorakennuksen vajoaminen on pysäytettävä

Työryhmä on pohtinut Kokkolan arvokkaimman rakennuksen käyttöä, kun kamariorkesteri muuttaa sieltä pois ensi kesänä.

Keltainen raatihuonrakennus torin laidalla kesäisessä säässä.
Kokkolan Raatihuone valmistui vuonna 1842. Arkistokuva. Kuva: Heini Holopainen / Yle
Ari Vihanta

Kokkolan vanha raatihuone on syytä peruskorjata vajoamisen estämiseksi sen jälkeen, kun se vapautuu kamariorkesterin käytöstä.

Näin suosittaa raatihuoneen tulevaa käyttöä pohtinut työryhmä.

Raatihuone on vajonnut hiljalleen ja rakennus on saanut halkeamia, kun sen perustuksissa oleva hirsiarina on lahonnut. Korjaukseen on varattava työryhmän mukaan yhdestä kahteen vuotta. Korjauksen yhteydessä tulisi restauroida myös yläkerran koristemaalaukset.

Työryhmä näki yläkerran ainoaksi tilan arvoa kunnioittavaksi käytöksi edustus- ja kokouskäytön.

Alakerta voisi soveltua esimerkiksi toimisto- tai asiakaspalvelukäyttöön.

Haasteita 200 vuotta vanhan rakennuksen kunnostukseen tuo hätäpoistumisteiden rakentamien ja tilojen saavuttavuuden parantaminen. Esimerkiksi yläkerran edustuskäyttö edellyttää kiinteistön arvoon sopivan varapoistumistieratkaisun toteuttamista kiinteistön itäseinällä, hotelli Seurahuoneen puolella. Pääovelle työryhmä ei rakentaisi liuskaa.

Työryhmä ei tehnyt konkreettisia esityksiä raatihuoneen kellarin ja ullakon osalta.

Lausunnossa todetaan, että kiinteistön arvo ja luonne sekä pyrkimys avata kiinteistön ovia kaupunkilaisille puoltaa sitä, että tiloissa harjoitettava toiminta on avointa ja julkista.

Työryhmä tarkastelisi samalla myös Mannerheiminaukion kaavoitusta. Sen mukaan pitäisi selvittää, voitaisiinko talon edusta rauhoittaa pysäköinniltä ja läpikulkuliikenteeltä. Ryhmän mukaan Raatihuoneen jatkokäytön kannalta eduksi olisi, jos myös Mannerheiminaukio saataisiin nykyistä aktiivisemmin kaupunkikulttuurin käyttöön.

Talon jatkokäyttöä on kysytty myös kokkolalaisilta. nettikyselyyn saatiin vastauksia, joissa tiloihin ehdotettiin museo- ja näyttelytoimintaa, pienimuotoisia kulttuuritapahtumia tai matkailijoita palvelevaa toimintaa.

Kamariorkesteri muuttaa raatihuoneelta musiikkikeskus Snellmaniin vuoden päästä.

Suosittelemme sinulle