Hyppää sisältöön

Robert Helenius kertoo yllätyspaluunsa syyt – haluaa testata motivaatiotaan huvittelevaa toimitusjohtajaa vastaan

Robert Helenius sanoo käyneensä syvissä vesissä edellisen tappionsa jälkeen. Heleniuksen vastustaja on turvallisuusalan yrityksen toimitusjohtaja, jonka mukaan työ vaatii ”raskaat huvit”.

Robert Helenius boxas med tränaren Johan Lindström.
Robert Helenius harjoittelee kotisalillaan Ahvenanmaalla. Johan Lindström jatkaa hänen valmentajanansa. Kuva: Sebastian Backman / Yle
Jari Kärkkäinen

Raskaansarjan ammattinyrkkeilijä Robert Helenius, 39, jatkaa uraansa ja nousee kehään Savonlinnassa 5. elokuuta.

Helenius kohtaa paluuottelussaan Mika Mielosen, 41, joka on harrastanut nyrkkeilyä vasta kaksi vuotta ja otellut ainoastaan kuusi kertaa.

Viimeksi Helenius otteli New Yorkissa entistä raskaansarjan maailmanmestaria Deontay Wilderia vastaan viime lokakuussa.

Wilder tyrmäsi Heleniuksen rajusti ensimmäisessä erässä. Tappion myötä romuttui Heleniuksen haave raskaansarjan MM-ottelusta.

Helenius kertoo, että tappio uran suurimmassa ottelussa oli henkisesti todella kova paikka. Heti kotiin palattuaan hän aloitti harjoittelun ja löysi henkisen avun voimaharjoittelusta.

– Matsin jälkeen ei kyllä tehnyt mieli enää jatkaa, Helenius myöntää.

– Harjoittelin kokonaisen vuoden tuohon otteluun ja se päättyi tappioon. Yksi isku muutti kaiken ja mieli meni matalaksi.

Rajujen voimatreenien lomassa mieli alkoi kuitenkin muuttua. Helenius sanookin vääntäneensä ”monta sotaa” päänsä sisällä.

– Kesti pitkään palautua henkisesti ja päättää, jatkanko vai en.

Heleniuksen tuleva vastustaja Mika Mielonen edustaa Pro Boxing Team Finlandia. Raamikas Mielonen aloitti nyrkkeilyn suoraan ammattilaisena, ilman amatööritaustaa.

Ammattinyrkkeilijä Mika Mielonen.
Savonlinnasta kotoisin oleva Mielonen on 190-senttinen ja 117-kiloinen järkäle. Hän ei häviä Heleniukselle painossa, mutta Helenius on 10 senttiä pidempi. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Vähäisestä kokemuksestaan huolimatta mieheltä löytyy osuessaan lyöntivoimaa: hän on tyrmännyt kaikki vastustajansa tähän mennessä.

– Tässä iässä ei amatööreihin olisi ollut asiaa. 42 vuotta tulee tänä vuonna täyteen, eikä montaa ole jäljellä, Mielonen sanoo.

– Tykkään haasteista ja on kunnia päästä jakamaan kehätapahtuma maailmanluokan tähden kanssa. Haluan kokeilla, mihin omat kannukseni riittävät.

Helenius halusi heti edellisen ottelunsa jälkeen treenata, mutta ottaa etäisyyttä nyrkkeilyyn.

Tiiviit ja raskaat nyrkkeilyharjoitukset vaihtuivat raskaisiin voimaharjoituksiin. Nyrkkeilytreenit olivat vain ylläpitäviä.

Kokemus auttoi tyrmäystappiosta yli pääsemisessä.

Deontay Wilder tyrmää Robert Heleniuksen.
Yksi isku ensimmäisessä erässä Deontay Wilderia vastaan romutti Heleniuksen haaveet MM-ottelusta. Kuva: Getty Images

– On tässä 25 vuoden nyrkkeilyuran aikana tullut tappioitakin. Tiedän, että kun jatkan treenaamista, jossain vaiheessa tulee parempi mieli.

Savonlinnassa lähes mahdottoman haasteen edessä oleva Mielonen on turvallisuusalan yrityksen toimitusjohtaja.

– Työni on vaativaa, joten se vaatii myös raskaat huvit. Eikö nyrkkeilyn raskassarja ole siihen ihan sopiva? En tee tätä rahan takia, vaan haluan tämän haasteen. Se motivoi minua eniten, Mielonen vakuuttaa.

– Tulevassa ottelussa lyömme molemmat varmasti niin paljon kuin lähtee. Luotan omaan iskuvoimaani. Enköhän saa sillä ainakin puheenvuoron kehässä.

Heleniuksen mukaan hän lähtee otteluun Mielosta vastaan, koska haluaa testata motivaatiotaan.

– Taistelijasieluni ei suostunut lepäämään. Ottelun jälkeen päätän, jatkuuko ura vai ei. Jatkan, jos motivaatio taas löytyy ja kynttilä syttyy.

Ammattinyrkkeilijä Mika Mielonen harjoittelee lyöntejä nyrkkeilykehässä.
Mielonen hioo lyöntejään perinteikkäällä nyrkkeilysalilla Helsingin Ruskeasuolla. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Ottelun urheilullinen anti vaikuttaa ennakkoasetelmista päätellen kyseenalaiselta, mutta raskaassa sarjassa lyödään todella kovaa ja yllätys on aina mahdollinen.

Yksi lyönti riittää, kuten nähtiin Heleniuksen edellissä ottelussa Wilderia vastaan.

Helenius sanoo katsoneensa Mielosen otteluita ja tietävänsä tämän lyöntivoiman.

– Kyllä siellä varovainen saa olla. Ei niitä iskuja voi ottaa leukaperiin.

Heleniuksen ja Mielosen ottelusta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Suosittelemme sinulle