Hyppää sisältöön

Lappeenrannan Catzin perustaja Matti Harkko: ”On nousuja ja laskuja, ja nyt tuli lasku”

Lappeenrannan Catz ilmoitti siirtyvänsä sarjatasolla alaspäin. Joukkueen perustanut Matti Harkko uskoo, että taustatiimillä on suuri työ edessä.

Mies seisoo talon edessä koripalloja kädessään.
Matti Harkolla on usean kymmenen vuoden kokemus koripalloalasta. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle
Mikko Mykkänen

Matti Harkon työhuone huokuu positiivista urheiluhenkeä. Työpöydän ja kirjahyllyjen lisäksi huonetta koristaa erilaiset kannatushuivit, -liput sekä nimikirjoituksin varustettu koripallopaita ja koripalloja.

– Koripallo merkitsee minulle koko elämää, sanoo Harkko.

Koripallo jossa Elena Melton nimikirjoitus.
Matti Harkolla on Catzin vuoden 2021 joukkueen koripallo, jossa on joukkueen pelaajien nimikirjoituksia. Kuvan nimikirjoitus kuuluu koripallolegenda Elena Meltolle. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Harkko tunnetaan parhaiten 2010-luvun menestyksekkäimmän SM-sarjan koripallojoukkueen, Lappeenrannan Catzin, perustajana. Catz keräsi kulta-aikoinaan muun muassa viisi peräkkäistä naisten SM-kultaa, ja löysi itsensä palkintopaalilta 12 vuotta putkeen.

Catzin menestys on kuitenkin sittemmin hiipunut. Viime kaudella joukkue hävisi kaikki 26 pelaamansa ottelua ja päätyi liigan viimeiseksi. Nyt koripallojoukkue on ilmoittanut siirtyvänsä sarjatasolla alaspäin.

– Onhan se harmi pudota tai pudottautua, mutta näin se nyt vain on. On nousuja ja laskuja, ja nyt tuli lasku, Harkko sanoo.

Touhuttiin euforisessa tunnelmassa

Lappeenrannan Catzin kultaputki kesti vuoteen 2016 asti, jonka jälkeen joukkue nosti hopeaa ja pronssia vuoteen 2019 asti.

– Se oli sellaista suuren hurmoksen aikaa. Sitä mentiin, elettiin ja touhuttiin sellaisessa euforisessa tunnelmassa, kertoo Harkko.

Mies istuu tuolissa. Pitää kädessään koripalloa. Taustalla koripallopaita.
Lappeenrannan Catz perustettiin vuonna 1996, kun Lappeenrannan NMKY:ssä todettiin, että heidän seurassa ei koskaan tultaisi näkemään naisten huippukoripalloilua. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Catzin aikaisempi menestys oli ollut suuren työn tulos, sekä kentällä pelaavalta joukkueelta että heidän taustajoukoltaan. Harkko uskoo, että taustajoukoilla on kova työurakka edessä, jotta Catz nousisi takaisin huipulle.

– Ei tässä auta muu kuin toivoa vaan ja luottaa siihen, että asiat lähtevät menemään parempaan suuntaan. Itse aion tehdä työtä joukkueen eteen niin pitkään kuin voin, Harkko sanoo.

Suosittelemme sinulle