Hyppää sisältöön

Lukašenka: Venäjä on alkanut siirtää ydinaseita Valko-Venäjälle

Venäjä on toistuvasti uhkaillut ydinaseilla Ukrainan sodan aikana. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat myös pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.

Ydinaseiden siirto on alkanut, vahvistaa Aljaksandr Lukašenka tv-haastattelussa.
Riikka Kajander

Venäjä on alkanut siirtää taktisia ydinaseita Venäjältä Valko-Venäjälle, väittää Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin sekä uutistoimisto Reutersin ja AFP:n mukaan.

Videolla puhunut Lukašenka lisäsi, että aseet ovat ”mahdollisesti” jo hänen maassaan.

Venäjä ja Valko-Venäjä allekirjoittivat tänään sopimuksen Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle.

Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun mukaan aseiden sijoittaminen ei anna Valko-Venäjälle valtaa päättää niiden käytöstä.

”Uhka Ukrainaa ja Eurooppaa vastaan”

Maanpaossa elävä valkovenäläinen oppositiopoliitikko Svjatlana Tsihanouskaja tuomitsee sopimuksen Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisen Valko-Venäjälle.

– Se ei pelkästään vaaranna valkovenäläisten henkeä, vaan muodostaa uuden uhkan Ukrainaa ja koko Eurooppaa vastaan, Tsihanouskaja kirjoittaa Twitterissä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi torstaina Venäjän ja Valko-Venäjän välisen sopimuksen ydinaseiden siirtämisestä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoo kuitenkin, ettei Yhdysvallat ole nähnyt merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi käyttämään ydinaseitaan.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre sanoo, että Venäjän toiminta on esimerkki sen vastuuttomista ja provakatiivisista valinnoista.

Venäläinen Iskander-ohjusten laukaisualusta.
Venäläinen Iskander-ohjusten laukaisualusta kuvattuna Moskovassa 2019. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Valko-Venäjä on ollut Venäjän liittolainen Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainassa, ja viime vuonna Venäjä hyökkäsi Ukrainan alueelle myös Valko-Venäjän maaperältä.

Venäjä on toistuvasti uhkaillut ydinaseilla Ukrainan sodan aikana. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat myös pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.

Taktiset ydinaseet käytössä lähialueilla

Taktiset ydinaseet on tarkoitettu käytettäväksi taistelukentillä. Taktiset ydinaseet ovat yleensä strategisia ydinaseita pienempiä ja niitä käytetään taktisiin tarkoituksiin lähialueilla.

Venäjä on Venäjän uutistoimisto Tassin mukaan toimittanut Valko-Venäjälle jo Iskander-ohjuksia. Iskander on lyhyen kantaman ballistinen ohjus, joka voidaan varustaa ydinkärjellä.

Taktisten ydinaseiden käyttäminen ei välttämättä tarkoita, että siviiliväestö kärsisi tai että jokin kaupunki tuhottaisiin.

Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle